Польові роботи: оформлюйте працівників без порушень!

При оформленні відносин важливо розрізняти тимчасові та сезонні роботи

Польові роботи: оформлюйте працівників без порушень!На початку сезону польових сільськогосподарських робіт податкова звернулася до роботодавців з нагадуванням про вимоги щодо оформлення працівників, яких залучають до таких робіт.

Трудові відносини із сезонними працівниками

Так, насамперед варто розрізняти сезонні та тимчасові роботи. Насамперед відмінність полягає у тривалості:

  • сезонні — роботи, які не можуть виконуватися весь рік через природні та кліматичні умови, тривають не більш ніж 6 місяців;
  • тимчасові — роботи, які тривають не більш ніж 2 місяці (у разі заміщення тимчасово відсутніх працівників, за якими зберігають місце роботи — не більш ніж 4 місяці).

Попри тимчасовий або сезонний характер робіт, працівники так само підпорядковуються правилам трудового розпорядку та працюють згідно з установленими колективним договором умовами щодо тривалості робочого часу, охорони праці, оплати тощо.

Так само незмінними є вимоги щодо оформлення працівників: на підстави заяви про прийняття на роботу видається наказ, укладається строковий трудовий договір та здійснюється повідомлення ДПС про прийняття особи на роботу. І все це — до початку робіт.

При цьому важливо вказати на сезонний або тимчасовий характер роботи в наказі про прийняття, а також зазначити строк, на який приймають працівника.

Відпустки (як і компенсація за них) надають пропорційно до відпрацьованого часу. Виплата вихідної допомоги при звільненні відбувається у загальному порядку.

За інформацією Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
115736

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Перед тим як допустити нового працівника до виконання обов’язків, подайте повідомлення в податкову про прийняття його на роботу. Скачайте шаблон та скористайтеся зразком і підказками від наших фахівців, щоб правильно заповнити бланк повідомлення.
144268

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді