Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.


Осінній призов до армії 2019 розпочався. Відповідно до розпорядження КМУ від 29.09.2019 № 880-р восени на стокову військову службу призвуть 15 200 осіб.

Підстави для звільнення або відстрочки від призову

Загальні відомості:

1) Терміни призову «осінь 2019»:

триватиме 3 місяці з жовтня по грудень.

2) Призовний вік:

у військкомати цього року призиватимуть чоловіків, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

3) Тривалість строкової выйськової служби:

  • для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять службу у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, — до 18 місяців;
  • для осіб, які на час призову на службу мають ступінь вищої освіти спеціаліст або магістр, — до 12 місяців (ч. 1 ст. 23 Закону № 2232).

На плечі кадровика лягає обов’язок — увільнити від роботи призваних працівників.

Підставою для оформлення увільнення працівника від роботи у зв’язку із призовом на службу 2019 є повістка.

Оповіщення про призов на строкову військову службу відбувається повістками. Їх вручають призовникам через житлово-експлуатаційні організації, домовласників, відповідні виконавчі органи сільських, селищних і міських рад, де немає військових комісаріатів, керівників підприємств, установ, організацій, навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форми власності (п. 64 Положення № 352).

Форма повістки унормована в додатку 15 до Положення № 352. Повістка про необхідність прибути на призовну дільницю (за підписом військового комісара) містить стандартний текст.

Текст повістки

Згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» Ви призвані на строкову військову службу і зараховані в команду № ____ (зазначається номер команди, наданий обласним військовим комісаріатом).

Пропоную Вам «_____» _____________ 200____ р. о ____ годині з’явитися для відправлення на збірний пункт за адресою: ___________________________________.

Порядок оповіщення працівників

Порядок оповіщення призовників про виклик на призовні дільниці визначено пунктом 47 Порядку № 921.

Роботодавець повинен:

1) видати наказ про оповіщення;

2) довести наказ до відома призовників у частині, що стосується їх прибуття до військкомату у визначені строки;

3) надіслати копію наказу до військкомату в триденний строк;

4) проконтролювати результати оповіщення;

5) проконтролювати прибуття призовників до військкомату;

6) письмово повідомити військкомат про призовників, які не виконали наказ та не прибули за викликом до військкомату.

Законодачі гарантії для призовників 2019

Отримання кадровою службою повістки є підставою для надання працівнику гарантій, передбачених частиною 3 статті 119 КЗпП: за працівниками, призваними на строкову військову службу зберігають:

  • місце роботи,
  • посаду,
  • середній заробіток на підприємстві, де вони працювали на час призову.

Працівника, призваного на строкову військову службу в 2019 році, також слід замінити одним із законних способів.

Роботодавець має видати наказ про увільнення працівника від роботи у зв’язку із призовом на строкову службу з дати призову, зазначеної в повістці.

Зразок наказу про увільнення від роботи у зв’язку із призовом на строкову військову службу

осінній військовий призов 2019

СКАЧАТИ

Увага! Повістка на зворотній стороні містить обов’язки призваного на строкову військову службу, один із яких — перед явкою для відправлення одержати розрахунок за місцем роботи.

Востаннє форма повістки зазнала змін у грудні 2006 року. Це означає, що зміни, які вносилися до законодавства в сфері військової служби упродовж останніх років, у формі повістки не враховано. Отже, зважаючи на вищу юридичну силу КЗпП порівняно із постановою КМУ, якою затверджено Положення № 352, працівник підлягає увільненню від роботи із збереженням місця роботи, посади та середнього заробітку.

Надалі необхідно зареєструвати наказ в Журналі реєстрації наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання.

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика
Юлія Видиборецьголовний редактор експертно-правової системи «Експертус Кадри»
Не знайши у статті відповіді на своє запитання? Поставте його експертам системи «Експертус Кадри»

Відтак копія наказу про увільнення на час проходження строкової військової служби потрапляє до табельника. Час відсутності працівника-призовника у табелі обліку робочого часу табельник відмічає буквеним кодом «ІН» (цифровим 22) — «Інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул тощо)».


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді