Скорочення Списків № 1 і № 2 обмежить права працівників на пільгові пенсії

Профспілки занепокоєні прийняттям нової постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах»

Профспілки занепокоєні прийняттям нової постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах».

У проекті постанови із Списків № 1 і № 2, затверджених постановою КМУ від 16.01.2003 № 36 (далі — Списки № 1 і № 2), вилучено низку виробництв, професій та посад, зайнятість на яких, за результатами неодноразово проведеної атестації робочих місць, нині дає право на пенсійне забезпечення на пільгових умовах. Однак до проекту не надано жодних обгрунтувань щодо таких змін, навіть підтвердження відсутності на таких робочих місцях несприятливих та шкідливих умов праці.

На думку профспілок, виключення зі Списків № 1 і № 2 виробництв, професій чи посад, зайнятість на яких сьогодні дає право на пільгове пенсійне забезпечення, призведе до обмеження прав і гарантій працівників, зайнятих у шкідливих і важких умовах праці, виникнення соціальної напруги в трудових колективах.

Тому Спільний представницький орган всеукраїнських об’єднань профспілок направив Міністру соціальної політики України П. Розенку лист із пропозицією про робочу зустріч з керівниками галузевих профспілок. Мета зустрічі — вироблення конкретного плану роботи з опрацювання нової редакції Списків № 1 і № 2.

Зокрема, в листі запропоновано створити у кожній галузі з представників міністерства (відомства) і галузевої профспілки комісію, яка повинна детально опрацювати відповідний перелік професій і посад, внести пропозиції. За результатами роботи таких комісій сформувати Списки № 1 і № 2 для остаточного обговорення і прийняття відповідного рішення.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8261

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9479

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
11827

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1390

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді