Відпустка для неповнолітніх: особливі гарантії

Додаткові права цій категорії працівників гартує КЗпП

Відпустка для неповнолітніх: особливі гарантії

Як надавати відпустки в умовах воєнного стану

Держпраці нагадала роботодавцям про те, що вимоги Кодексу законів про працю України щодо надання відпусток неповнолітнім працівникам залишаються актуальними (ст. 195 КЗпП).

Так, особи, які не досягли 18 років, мають право в перший рік роботи звернутися до роботодавця з заявою про надання відпустки повної тривалості ще до того, як відпрацюють 6 місяців на підприємстві. При цьому період відпочинку надається у зручний для неповнолітнього працівника час.

За інформацією Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.
14577

Оформлення компенсації відпустки: зразок та наказ

За бажанням працівника частину щорічної відпустки можна замінити грошовою компенсацією. Скачайте зразки заяви та наказу про виплату грошової компенсації за частину щорічної відпустки за ДСТУ 4163:2020
17611

Наказ про відпустки: зразки оформлення

Надання відпустки оформлюють наказом. Наказ про відпустку може бути оформлений за типовою формою № П-3 або за формою, відмінною від типової. Умова — збереження усіх основних показників, передбачених типовою формою, та дотримання вимог щодо оформлення організаційно-розпорядчих документів, визначених Національним стандартом України ДСТУ 4163:2020. У матеріалі актуальні зразки наказів про відпустку
126002

Заява на відпустку: зразок

«Як написати заяву на відпустку», — слова, які кадровик чує при оформленні щорічної основної відпустки, відпустки при народженні, для догляду за дитиною, за власний рахунок тощо. Щоб зекономити ваш час, ми зібрали бланки заяв на відпуску 2024 в одній статті. Скористайтесь запропонованими зразками заяв та поповніть скарбничку бланків кадровика.
456261

Зразок заяви про «чорнобильську» відпустку

Якщо на підприємстві є працівники, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та віднесені до 1 чи 2 групи постраждалих, для них гарантований додатковий відпочинок. А саме — додаткова відпустка за збереженням зарплати тривалістю 14 робочих (16 календарних) днів.
30495

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді