Заява на відпустку: зразок

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
«Як написати заяву на відпустку», — слова, які кадровик чує при оформленні щорічної основної відпустки, відпустки при народженні, для догляду за дитиною, за власний рахунок тощо. Щоб зекономити ваш час, ми зібрали бланки заяв на відпуску 2024 в одній статті. Скористайтесь запропонованими зразками заяв та поповніть скарбничку бланків кадровика.

Пам’ятайте, що заяви необхідно оформлювати за національним стандартом ДСТУ 4163:2020 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів».

Державні гарантії та відносини, пов’язані з відпустками, регламентують Конституція України, Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), Кодекс законів про працю України та інші закони та нормативно-правові акти України.

Стаття 4 Закону про відпустки встановлює види відпусток:

Щорічні відпустки в свою чергу поділяються на такі:

Соціальні відпустки мають різновиди:

 

Додатково стаття 4 Закону зазначає, що законодавство, колективний договір, угода та трудовий договір можуть установлювати й інші види відпусток.

 

 

Заява на щорічну основну відпустку 2024 (скачати зразок)

Щорічну основну відпустку надають працівнику відповідно до графіка відпусток, який затверджує роботодавець наприкінці кожного року. Не пізніше ніж за два тижні, до встановленої графіком дати початку відпустки, роботодавець письмово повідомляє про це працівника.

Якщо в графіку відпусток запланували лише місяць відпустки, працівник може за три тижні до початку відпустки написати заяву.

Зразок заяви на щорічну основну відпустку 2024

Зразок заяви на щорічну основну відпустку 2024

СКАЧАТИ

Іноді працівники хочуть використати лише частину щорічної відпустки.

Зразок заяви на частину щорічної відпустки 2024 (скачати зразок)

Зразок заяви на частину щорічної відпустки 2024 (скачати зразок)

СКАЧАТИ

Заява на відпустку без збереження заробітної плати 2024 (скачати зразок)

Хочу написати заяву на відпустку за власний рахунок, — так працівники позначають заяву на відпустку без збереження заробітної плати, звертаючись до кадровика. Поки триває воєнний стан працівники можуть оформлювати відпустку без збереження заробітної плати за згодою сторін на період дії воєнного стану

Дев’ять відповідей на запитання про відпустки після змін, що вніс Закон № 3494

Відпустки без збереження зарплати є двох видів:

    • ті, що надаються за бажанням працівника в обов’язковому порядку, наприклад, відпустка у зв’язку зі смертю родича або відпустка у зв’язку з одруженням;
    • ті, що надаються за погодженням сторін трудового договору.

Зверніть увагу!

Відпустку без збереження заробітної плати надають лише за бажанням і не переносять на наступний рік. Відпустки без збереження заробітної плати, що надають за певних обставин (одруження, карантин тощо), можна використати й декілька разів на рік, за наявності таких обставин

Зразок заяви на відпустку за власний рахунок 2024

Зразок заяви на відпустку за власний рахунок 2024 

СКАЧАТИ

 

Заява про відпустку при народженні дитини 2024 (скачати зразок)

Максимальна тривалість оплачуваної відпустки при народженні дитини — до 14 к. д. Конкретну тривалість відпустки вказує працівник у своїй заяві (п. 4 Порядку надання відпустки при народженні дитини № 693).Заява про відпустку при народженні дитини 2024 (скачати зразок)

СКАЧАТИ

Заява на відпустку для догляду за дитиною 2024 (скачати зразок)

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінка оформити відпустку для догляду за дитиною — спочатку відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ч. 3 ст. 179 КЗпП та ч. 1 ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР). Таку відпустку для догляду за дитиною надають на період, визначений жінкою у заяві, або до дати досягнення дитиною трирічного віку (включно).

Заява на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку 2024

 

Заява на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку 2024

СКАЧАТИ

Відпустку для догляду за дитиною до досягнення трирічного віку надають одному з батьків. Її можуть використати баба, дід або інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, а також особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів (ч. 3 ст. 18 Закону про відпустки, ч. 7 ст. 179 КЗпП).

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Скористайтеся прикладами, як тепер відображати в наказах невикористані дні відпустки. Оновлені правила розрахунку середньої зарплати та зміни у виплаті компенсації за невикористані відпустки спричинили чимало запитань не лише в бухгалтерів, а й у кадровиків.

 

Заява про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку 2024

Якщо дитина потребує домашнього догляду після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років, за медичним висновком та власним бажанням працівник може використати своє право на відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку.

 Щоб оформити відпустку працівник подає документи:

Заява про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку 2024

СКАЧАТИ

Відпустку надають з дати, яку працівник зазначив у заяві. Строк відпустки обмежується терміном, визначеним у медичній довідці. Строк дії довідки встановлюють індивідуально з урахуванням захворювання, його перебігу, ефективності протирецидивних та реабілітаційних заходів. Мінімальний строк дії довідки — 6 місяців, максимальний — рік.

 

Заява на навчальну відпустку 2024 (скачати зразок)

Додаткові оплачувані відпустки у зв’язку з навчанням надають:

  • працівникам, які здобувають загальну середню освіту в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах;
  • працівникам, які успішно навчаються на вечірніх відділеннях професійно-технічних навчальних закладів;
  • працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах із вечірньою та заочною формами навчання;
  • працівникам, які навчаються без відриву від виробництва в аспірантурі та успішно виконують індивідуальний план підготовки (ст. 13-15 Закону про відпустки).

Заява на навчальну відпустку 2024 (скачати зразок)

СКАЧАТИ

Заява про надання творчої відпустки 2024 (скачати зразок)

Творчу відпустку надаються працівнику, який успішно поєднує основну діяльність із науковою роботою (п. 1, 2 Порядку № 45) для:

  • закінчення дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата або доктора наук;
  • написання підручника, а також монографії, довідника тощо (далі — наукова праця).

Умови, тривалість, порядок надання та оплати творчих відпусток визначений постановою КМУ від 19.01.1998 № 45 (далі — Порядок № 45).

Заява про надання творчої відпустки 2024 (скачати зразок)

СКАЧАТИ



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді