Заступник головного лікаря з медсестринства: кваліфікаційні вимоги і посадовий оклад

Міністерство охорони здоров’я України в листі від 18.02.2016 № 10.03.68/3979 роз’яснило, в якому закладі охорони здоров’я вводиться посада заступника головного лікаря з медсестринства, а також який посадовий оклад має бути у цього заступника

Міністерство охорони здоров’я України в листі від 18.02.2016 № 10.03.68/3979 роз’яснило, в якому закладі охорони здоров’я вводиться посада заступника головного лікаря з медсестринства, а також який посадовий оклад має бути у цього заступника.

Відповідно до наказу МОЗ «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 № 33 (далі — наказ № 33) у закладах охорони здоров’я передбачено введення додаткової посади заступника головного лікаря з медсестринства. Зазначена посада вводиться:

  • у кожній обласній лікарні;
  • в міських лікарнях на 300 і більше ліжок;
  • у центральних районних та районних лікарнях на 200 і більше ліжок;
  • у психіатричних лікарнях на 300 і більше ліжок.

У зв’язку з цим загальне число посад заступників головного лікаря, встановлене у додатку 46 до наказу № 33, збільшено відповідно на одну посаду.

На посаду заступника головного лікаря з медсестринства призначається фахівець, який має базову вищу освіту (бакалавр) у галузі знань «Медицина» за спеціальністю «Сестринська справа» та стаж роботи за фахом не менше 5 років.

Призначення та звільнення з посади заступника головного лікаря з медсестринства проводиться головним лікарем згідно з вимогами чинного законодавства.

Заступник головного лікаря з медсестринства безпосередньо підпорядкований головному лікарю.

Згідно з нормами наказу Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 № 308/519 (далі — наказ № 308/519) заступникам керівників закладів охорони здоров’я посадові оклади встановлюються на 5-15% нижче посадового окладу відповідного керівника.

Робота з визначення посадових окладів працівників закладів охорони здоров’я та розмірів доплат і надбавок проводиться постійно діючою тарифікаційною комісією, яка створюється за наказом керівника у складі:

  • заступника керівника з економічних питань (спеціаліст-економіст);
  • головного бухгалтера;
  • працівника, який займається питаннями кадрів;
  • голови профспілкового комітету;
  • інших осіб, які можуть залучатися керівником закладу.

Тарифікаційну комісію очолює керівник закладу.

Тарифікаційна комісія у своїй роботі керується діючими умовами оплати праці та іншими нормативними актами з цих питань.

Порядок роботи тарифікаційної комісії визначається головою комісії.

Отже, посадовий оклад заступника головного лікаря з медсестринства встановлюється на 5-15% нижче посадового окладу головного лікаря, що відповідає тарифному розряду за Єдиною тарифною сіткою та встановленій групі з оплати праці керівних працівників, без урахування норм пункту 1.5 наказу № 308/519 та без урахування підвищень за кваліфікаційну категорію, шкідливі та важкі умови праці (підпункт 2.2.1 наказу № 308/519).

Від редакції:

У пригоді Вам неодмінно стануть і публікації журналу «Управління закладом охорони здоров`я», зокрема

Кваліфікаційні вимоги до посади заступника головного лікаря з медсестринства

Автор(и): Сергій КУБАНСЬКИЙ

(Управління закладом охорони здоров`я, № 02/2014)

Підготувала Ольга Савченко,

Експерт Експертус Кадри


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
169983

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
5591

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10206

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10229

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді