Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).

ДКХП визначає перелік основних робіт, які властиві тій або іншій посаді, та забезпечує єдність у визначенні кваліфікаційних вимог щодо певних посад і є нормативним документом, обов’язковим при вирішенні питань управління персоналом на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності та видів економічної діяльності. ДКХП визначає перелік основних робіт, які властиві тій або іншій посаді.

ДКХП слугує основою для:

ДКХП складається з Випусків і Розділів Випусків, які згруповано за основними видами економічної діяльності, виробництва та робіт. Для певних видів економічної діяльності розроблення або доопрацювання кваліфікаційних характеристик ще триває.

Професійні групи «Керівники», «Фахівці», «Технічні службовці»

Кваліфікаційна характеристика професії з професійних груп «Керівники», «Фахівці», «Технічні службовці» складається з таких розділів:

Розділ 1. «Завдання та обов’язки» — наведено типові професійні завдання, обов’язки та повноваження для певної посади, посилання на галузь необхідних знань.

Розділ 2. «Повинен знати» — наводяться основні вимоги до спеціальних знань, необхідних для виконання відповідних типових завдань та обов’язків, а також знань законодавчих актів, положень, інструкцій та інших нормативних документів, методів і засобів, які працівник повинен вміти застосовувати під час виконання своїх професійних обов’язків.

Розділ 3. «Кваліфікаційні вимоги» — визначено відповідно до певної посади вимоги до освітнього та освітньо-кваліфікаційного рівня, вимоги до післядипломної освіти і мінімальні вимоги до стажу роботи.

Для професійної групи «Керівники» вимоги визначено залежно від рівня та функцій управління і керівництва, які відрізняються за своєю складністю та відповідальністю: керівники первинних структурних підрозділів, керівники структурних підрозділів вищого рівня, керівники підприємств, установ, організацій.

Для професійної групи «Професіонали» визначено вимоги повної вищої освіти з освітньо-кваліфікаційним рівнем — магістр, спеціаліст, та 4-рівневе кваліфікаційне категоріювання. Для професіоналів, зайнятих на складних і відповідальних роботах (інженер-конструктор, інженер-електронік тощо), запроваджено 5-рівневе кваліфікаційне категоріювання.

Для професійної групи «Фахівці» визначено вимоги базової або неповної вищої освіти з освітньо-кваліфікаційним рівнем — бакалавр, молодший спеціаліст, та 3-рівневе кваліфікаційне категоріювання. В окремих випадках визначаються вимоги повної вищої освіти з освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліст.

Для професійної групи «Технічні службовці» визначено вимоги професійно-технічної освіти чи повної загальної середньої освіти та професійної підготовки на виробництві, у сфері послуг.

Розділ 4. «Спеціалізація» — наведено дані про похідні назви посад, характеристики робіт, галузеву віднесеність тощо, які вказують на особливості застосування посади (зазначений розділ міститься за необхідності).

Професія «Робітника»

Кваліфікаційна характеристика професії «Робітника» складається з таких розділів:

Розділ 1. «Завдання та обов’язки» — подається опис робіт, властивих для цієї професії. Для визначення професійних завдань та обов’язків застосовано посилання на галузь необхідних знань, устаткування, машини, інструмент, сировину, матеріали, деталі, продукцію та послуги.

Розділ 2. «Повинен знати» — наводяться основні вимоги до спеціальних знань, необхідних для виконання завдань та обов’язків, а також знань технологічних та конструктивних особливостей знаряддя виробництва, ведення технологічного процесу, інструкцій та інших нормативних документів, методів і засобів, які робітник повинен вміти застосовувати під час виконання своїх професійних обов’язків.

Розділ 3. «Кваліфікаційні вимоги» — визначено рівень професійної підготовки робітника, який необхідно мати для виконання покладених на нього обов’язків, і вимоги до стажу роботи. Для професій робітників, що виконують роботи високої та середньої складності, визначено вимоги повної чи базової загальної середньої освіти та професійно-технічної освіти або повної чи базової загальної середньої освіти та професійної підготовки на виробництві. Для професій робітників, що виконують найпростіші роботи, визначено вимоги базової загальної середньої освіти або початкової загальної освіти та професійного навчання на виробництві. Робітник більш високої кваліфікації, окрім робіт, зазначених у кваліфікаційній характеристиці присвоєного йому розряду, повинен володіти знаннями, навичками та вмінням виконувати роботи, передбачені кваліфікаційними характеристиками робітників нижчої кваліфікації цієї ж професії. Тому роботи, що наведені у кваліфікаційних характеристиках нижчих розрядів, як правило, не зазначаються.

Розділ 4. «Спеціалізація» — вміщує дані про похідні назви професій, характеристики робіт, галузеву віднесеність, а також посилання на товари, послуги, устаткування, механізми та інструменти, які вказують на особливості застосування професії (зазначений розділ міститься за необхідності).

Розділ 5. «Приклади робіт» — наводяться назви робіт і пов’язаних з ними машин та устаткування. Ці приклади робіт не передбачають повний перелік усіх робіт, що мають місце в кожній галузі. Розряди виконуваних робітником робіт установлено за їх складністю без урахування умов праці (зазначений розділ міститься за необхідності).

Конкретний перелік посадових обов’язків визначається посадовими (робочими) інструкціями керівників, професіоналів, фахівців, технічних службовців, робітників, які розробляють і затверджують на основі кваліфікаційних характеристик (з відповідних випусків ДКХП) роботодавці, ураховуючи конкретні завдання та обов’язки, функції, права, відповідальність працівників цих груп та особливості штатного розпису організації.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді