Одинока мати та нічні працівники у Трудовому кодексі

12 квітня 2016 року Робоча група з доопрацювання проекту Трудового кодексу (ТК) розглянула доопрацьовані норми, які викликали суперечності під час попереднього зібрання та які виконали члени робочої групи як «домашні завдання»

12 квітня 2016 року Робоча група з доопрацювання проекту Трудового кодексу (ТК) розглянула доопрацьовані норми, які викликали суперечності під час попереднього зібрання та які виконали члени робочої групи як «домашні завдання».

Коментує Сергій УКРАЇНЕЦЬ — заступник голови Укрнафтогазпрофспілки, заступник керівника робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу.

Строк попередження можна компенсувати грошима

Статтю 88 «Порядок звільнення у зв’язку зі скороченням» ТК доповнено новою нормою: за домовленістю сторін трудового договору попередження про наступне звільнення у зв’язку зі скороченням може бути замінено грошовою компенсацією у розмірі, встановленому колективним договором, але не менше розміру двох середньомісячних зарплат.

Відтепер працівник може відразу після попередження про своє звільнення піти з роботи, не чекаючи двох місяців.

Ірина ЖИТКОВА, головред Експертус Кадри: «Безумовно, робоча група підтримала таку позитивну новацію Мінсоцполітики. Зараз на практиці допускається за заявою працівника скоротити строк попередження про звільнення у зв’язку зі скороченням і звільнити до спливу двомісячного строку попередження на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП із виплатою вихідної допомоги у розмірі не менше місячного середнього заробітку. Трудовий кодекс передбачає ще вигідніші умови, зокрема вихідна допомога виплачується працівнику, який має безперервний стаж роботи в цього роботодавця:

до 5 років — у розмірі середньомісячної зарплати;

до 10 років — у розмірі двомісячної середньої зарплати;

більше 10 років — у розмірі тримісячної середньої зарплати».

Відпрацьовано зміни до статті 134 ТК «Тривалість робочого часу в нічний час». У відповідності до міжнародних норм права дано визначення про те, хто відноситься до нічних працівників — це особи, які працюють не менше 3-х годин щоденного робочого часу та не менше ¼ частини річної норми робочого часу в нічний час (із 22:00 до 6:00).

Така новація важлива, зокрема при визначенні категорій працівників, які підлягають обов’язковому медичному огляду.

Ірина ЖИТКОВА, головред Експертус Кадри: «Робоча група погодилася на пропозицію Мінсоцполітики та експертів МОП ввести до Трудового кодексу поняття «працівники, які працюють у нічний час». Це відповідає Конвенції МОП № 171 1990 року про нічну працю, хоча її Україна не ратифікувала. «Нічні працівники» проходять безоплатні попередній і періодичний медогляди; для працівників створюються можливості для отримання першої медичної допомоги, у т. ч. швидка доставка, за потреби, до медичного закладу».

 Надано визначення одинокої матері

У статті 287 ТК надане визначення працівників із сімейними обов’язками: це мати, батько, усиновлювач, опікун, піклувальник, прийомні батьки, в окремих випадках інші члени сім’ї.

Ірина ЖИТКОВА, головред Експертус Кадри: «Упевнена, що тисячі моїх колег-кадровиків зітхнуть із полегшенням, адже з прийняттям Трудового кодексу нарешті з’явиться визначення поняття «одинокої матері». Приємно, що робоча група схвалила формулювання, запропоноване експертами «Кадровик-01»: «Одинока мати — жінка, у свідоцтві про народження дитини якої запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері, жінка, яка має дитину, батька якої позбавлено батьківських прав, або батько помер, або його визнано таким, що зник без вісті».

Заборона дискримінації у сфері праці

Зміною до статті 3 ТК введено заборону дискримінації у сфері праці за ознакою сексуальної орієнтації. Це — європейська норма. А також записано: забороняється будь-яка дискримінація в сфері праці, зокрема, порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або не пряме обмеження прав працівників залежно від кольору шкіри, раси, релігійних або інших переконань.

З метою приведення цієї статті до норм Конвенції МОП № 111 внесено такі зміни: не вважається дискримінацією у сфері праці відмінності, винятки, чи переваги, або обмеження прав працівників, що належать від властивих певному виду робіт вимог: віку, рівню освіти, стану здоров’я, статі тощо.

Особи, які вважають, що вони зазнали дискримінації, мають право звернутися до суду і навести факт наявності дискримінації та викласти його письмово. На роботодавця покладається обов’язок доведення відсутності факту дискримінації.

Нормативні акти роботодавця

Важливі зміни внесено до статті 12 ТК: роботодавець самостійно приймає нормативні акти, що не можуть суперечити актам трудового законодавства, колективним договорам, угодам. У випадках, передбачених цим кодексом та колдоговорами, нормативні акти приймаються роботодавцем з урахуванням пропозицій, або за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації, або її представником.

Дистанційній роботі — бути

Ірина ЖИТКОВА, головред Експертус Кадри: «Експерти журналу «Кадровик-01» у пропозиціях до Трудового кодексу подали до Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення статтю, що регламентує дистанційну роботу. У результаті доопрацювання робоча група вирішила не робити окрему статтю, а доповнити статтю 33 «Зміст трудового договору» ТК нормою, що умови трудового договору можуть передбачати виконання працівником роботи дистанційно — поза приміщенням роботодавця за можливості віддаленого доступу до комунікаційних технологій».

Необгрунтовану відмову у прийнятті на роботу заборонено

Роботодавець має право вільного вибору серед кандидатів на робоче місце, але йому забороняється необгрунтована відмова у прийнятті на роботу: без будь-яких мотивів, обставин, які не стосуються кваліфікації працівника.

Такі зміни внесені до статті 29 «Відмова у прийнятті на роботу» ТК: її доповнено нормами, що забороняється відмова у прийнятті на роботу осіб, запрошених роботодавцем на роботу, молодих спеціалістів, які закінчили навчальний заклад та направлені до роботодавця. З останніми роботодавець зобов’язаний укласти трудовий договір.

На вимогу особи, якій відмовлено у прийнятті на роботу, така відмова має бути письмово обгрунтована.


Докладні роз’яснення новацій Трудового кодексу від учасників Робочої групи з доопрацювання проекту ТК — у кожному номері журналу «Кадровик-01» у 2016 році!

Замовити номери журналу, що вже вийшли друком, та передплатити «Кадровик-01» на наступний період, дуже легко: 

Не пропустіть щомісячні огляди змін від учасників Робочої групи:

№  04/2016
Доопрацювання проекту Трудового кодексу: підсумки березня

У березні робоча група з доопрацювання проекту Трудового кодексу розглянула питання оплати праці, охорони праці, професійної (службової) кар’єри, соціального діалогу

№ 03/2016
Відпустки, звільнення, робочий час у проекті Трудового кодексу

У фокусі — підсумки лютневих напрацювань Робочої групи з підготовки проекту Кодексу до другого читання. Розглянуто чимало важливих питань: призупинення та припинення трудових відносин, відсторонення від роботи, умови праці, робочий час і час відпочинку, відпустки

№ 02/2016
Доопрацювання проекту Трудового кодексу: підсумки січня

У центрі уваги — січневі напрацювання Робочої групи з підготовки проекту Кодексу до другого читання: доля трудових книжок, процедурні новели укладення строкових трудових договорів, тимчасове переведення працівника за його згодою до іншого роботодавця у разі простою

№ 01/2016
Проект Трудового кодексу України: доопрацювання триває

№ 12/2015
Проект Трудового кодексу: новації — на часі

Що зміниться у кадровій роботі з прийняттям Трудового кодексу України? Про які новації фахівцям кадрової справи варто знати найперше? Зробімо разом перші кроки на шляху до впровадження Трудового кодексу


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Новий текст проєкту Закону про працю від Уряду Дениса Шмигаля

Уряд під проводом Прем’єр-Міністра Дениса Шмигаля підготував оновлений проєкт нового Трудового кодексу - Закону про працю. Пропонуємо ознайомитися із текстом, що передали на узгодження до СПО профспілок
9502

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Трудовий договір — тільки письмовий, графік відпусток за — бажанням, 30 к. д. відпустки без збереження зарплати, додаткова угода про звільнення... Дізнайтеся, які ще новації заклав Уряд у проєкті Закону «Про працю», що має замінити КЗпП
105226

Проект Трудового кодексу: ще про деякі важливі зміни

Основним предметом обговорення Робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу у травні стали технічні коментарі, надані експертами Міжнародної організації праці. Тож розглянемо, яких ще змін зазнав Трудовий кодекс
4903

Новий проект Трудового кодексу України 2016

Трудовий кодекс України прийнято Верховною Радою у першому читанні 5 листопада 2015 року. Проект Трудового кодексу нині доопрацьовується Робочою групою Верховної Ради, до складу якої входять експерти журналу «Кадровик-01». Із текстом прийнятого за основу Парламентом проекту Трудового кодексу ви можете ознайомитися на нашому порталі
3317

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді