Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

UA RU
Трудовий договір — тільки письмовий, графік відпусток за — бажанням, 30 к. д. відпустки без збереження зарплати, додаткова угода про звільнення... Дізнайтеся, які ще новації заклав Уряд у проєкті Закону «Про працю», що має замінити КЗпП

У 2020 році ваша робота зміниться. На кожного з нас чекає повне перезавантаження трудового законодавства. Парламент планує у найближчі місяці розглянути урядовий проєкт Закону «Про працю», який зареєстрували у Верховній Раді 28.12.2019 за № 2708 (далі — Проєкт № 2708).

Скачати текст законопроєкту

Уряд планує замінити Кодекс законів про працю Законом «Про працю». Втратять чинність не лише КЗпП, а й Закони «Про відпустки», «Про оплату праці» та інші нормативно-правові акти.

У Проєкті № 2708 — 10 глав, 98 статей. Якщо Парламент ухвалить цей проєкт, Закон набере чинності через шість місяців з дня, наступного за днем опублікування. У вас буде час, щоб адаптувати свою роботу до нових правил, а журнал «Кадровик-01» у цьому допоможе.

Сьогодні — огляд ключових новацій.

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Скачати презентацію

Трудовий договір як обов’язковий документ

Трудовий договірСКАЧАТИ ЗРАЗОК

Трудовий договір стане ключовим документом не лише у взаєминах між працівником та роботодавцем, а й у кадровому діловодстві.

Поширеної нині «усної» форми трудового договору, що передбачає заяву і наказ про прийняття, не буде. Замість заяви — документ під назвою «Трудовий договір».

Трудові договори укладатимемо письмово: на папері або в електронному вигляді з електронним цифровим підписом. Змінюватимемо або доповнюватимемо трудовий договір додатковими угодами.

Мінекономіки затвердить примірні форми трудового договору та додаткової угоди (ч. 1, 4 ст. 25, ч. 5 ст. 28 Проєкту № 2708).

Види трудового договору

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Зараз маємо безстроковий і строковий трудові договори, у т. ч. про тимчасову, сезонну роботу, роботу за контрактом. Різновидів трудового договору побільшає:

  • безстроковий
  • строковий
  • короткостроковий
  • сезонний
  • з нефіксованим робочим часом
  • учнівський
  • з домашнім працівником

Максимальний строк строкового трудового договору — 5 років.

➤ Детальніше про нові трудові договори 2020

Звільнення

Проєкт № 2708 зберігає такі підстави звільнення, як закінчення строку трудового договору, згоду сторін, ініціативу працівника.

Щоб припинити трудовий договір, роботодавець і працівник укладатимуть додаткову угоду. Роботодавець грубо порушить законодавство про працю, якщо відмовиться укласти додаткову угоду.

Якщо працівник відмовиться підписувати додаткову угоду про звільнення з ініціативи роботодавця, нічого не виграє

>>>Чому так?>>>

За новим Законом, і працівник, і роботодавець зможуть розірвати трудовий договір з власної ініціативи, не пояснюючи причини (ст. 35 Проєкту № 2708). Єдине — роботодавець повідомлятиме працівника про звільнення залежно від того, скільки той працював у нього:

Строк повідомлення про звільнення

Стаж роботи у роботодавця

за 15 днів

≤ 6 місяців

за 30 днів

> 6 місяців

за 60 днів

> 5 років

за 90 днів

> 10 років

Звільнення з ініціативи роботодавця до закінчення строку повідомлення

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Роботодавець зможе звільнити працівника, який тричі упродовж 180 календарних днів порушив умови трудового договору. >>>Які умови?>>>

Звільнення за невихід на роботу

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Урядовий проєкт дозволяє роботодавцю з його ініціативи звільняти вагітних, жінок під час відпустки з вагітності та пологів, працівників під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку >>>за умови>>>

Трудові книжки

Паперових трудових книжок не буде. Трудову діяльність працівників обліковуватимуть в електронному реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Відомості про прийняття присяги держслужбовця, прокурора, посадової особи місцевого самоврядування, присвоєння рангу також вноситимуть у Державний реєстр.

>>>Як роботодавець дізнається, де у працівника основна робота?>>>

Робочий час

Нормальна тривалість робочого часу не зміниться — 40 годин протягом кожного семиденного періоду. Розробники проєкту зберегли скорочену тривалість робочого часу для неповнолітніх, працівників зі шкідливими умовами праці.

Тривалість щоденної роботи/зміни визначатиме роботодавець з урахуванням консультацій з представниками працівників.

Тривалість перерви на обід — у трудовому чи колективному договорі. Мінімальну та максимальну тривалість перерви для відпочинку та харчування не встановлюють.

Є новації і для осіб, які працюють змінами. >>>Мінімальна тривалість щоденного/міжзмінного відпочинку>>>

Новація від Техноуряду — призупинення дії трудового договору. У цей час роботодавець тимчасово не зобов’язаний забезпечувати працівника роботою, а працівник — працювати. >>>Чи повинен у цей час роботодавець зберігати за працівником заробіток?>>>

Відпустки

Проєкт № 2708 зберіг більшість видів відпусток, що передбачає чинне трудове законодавство:

  • щорічні оплачувані
  • у зв’язку з навчанням
  • соціальні:
    — у зв’язку з вагітністю та пологами
    — для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку
    — працівникам, які усиновили дитину (дітей)
  • без збереження зарплати

>>>Які відпустки Проєкт № 2708 «загубив»?>>>

Види відпусток

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

➤ Детально про кожен вид відпустки

Оплата праці

Роботодавець самостійно визначає норми праці та формує системи оплати праці. Оплату праці визначають у трудовому договорі.

Держава й надалі встановлюватиме мінімальну зарплату в місячному та погодинному розмірі, мінімальний розмір посадового окладу (тарифної ставки), інші мінімальні базові величини в системах оплати праці.

>>>Кому зменшують мінімальні державні гарантії в оплаті праці?>>>

Соціальний захист працівників

Техноуряд у рази скоротив кількість пільговиків, яким не можна встановлювати випробування, залучати до надурочних робіт, до роботи вночі тощо. Наприклад, заборонено працювати вночі лише вагітним, неповнолітнім та особам з інвалідністю на підставі медвисновку. В останніх треба запитати згоду на роботу вночі. Роботодавцям дозволять залучати до роботи вночі жінок з дітьми віком до трьох років.

>>>Більше про нові соціальні гарантії>>>

Трудові спори

Медіація замінить комісію з індивідуальних трудових спорів. Перед тим, як звернутися до суду, або одночасно з цим працівник і роботодавець можуть найняти медіатора, щоб врегулювати трудовий спір. Медіатор допоможе працівнику і роботодавцю вирішити спір і укласти мирову угоду. Звісно — за винагороду згідно з договором.

Чого немає в Законі «Про працю»

Насамкінець

Держава регулюватиме трудові відносини в мінімальному обсязі. Законодавець залишає окремі мінімальні гарантії, наприклад, тривалість щорічної відпустки, розмір доплати за надурочну роботу або вночі. Головним джерелом прав та обов’язків працівника і роботодавця стане трудовий договір.

Нова реальність вимагатиме від кадровика нових компетенцій — уміння прописувати всі умови в трудовому договорі. Вам доведеться перекваліфікуватися на фахівця з договірного регулювання. Це складно, але ви впораєтеся. А «Кадровик-01» — допоможе!

image55

ВАРТО ЗНАТИ

Чому нам потрібна реформа трудового законодавства

Нині трудове законодавство налічує сотні підзаконних нормативно-правових актів. Найдавніші з них навіть не мають номерів реєстрації — Обов’язкова постанова Народного комісаріату праці СРСР «Правила про роботу на відкритому повітрі в холодний час року» від 11.12.1929 та Постанова Ради народних комісарів УСРС «Про суміщення посад і служби родичів в установах, підприємствах і організаціях усуспільненого сектора» від 04.06.1933. З питань оплати тимчасового заступництва ми звертаємося до роз’яснення Держкомпраці СРСР та Секретаріату ВЦРПС від 29.12.1965 № 30/39.

Ці нормативно-правові акти діють на підставі постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.1991 № 1545-XII — допоки в Україні не приймуть нормативний акт із цього питання.

«Трудова Конституція» — КЗпП — також старша за багатьох з нас, 1971 року.

Конституцію в США прийняли у 1787 році. Тому те, що нормативно-правові акти приймали 30–50 років тому, не означає, що вони погані. Навпаки, вони закривають прогалини з питань, не врегульованих за часів незалежності України. Інша справа, що зміни до трудового законодавства вносять несистемно, і з часом їхні норми все більше суперечать одна одній. До того ж принципово змінилися соціально-економічні умови, окремі норми неможливо реалізувати. Наприклад, працевлаштувати одиноку матір із дитиною до 14-ти років, у якої закінчився строковий трудовий договір. Тож очевидно, що трудове законодавство слід осучаснити.

Міністр Милованов розповів про особливості звільнень працівників


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді