Відпустка по догляду за дитиною до 3 років: оформлення

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Оформити так звану «декретну відпустку до 3 років» мають право як мати, так і батько дитини. Щоб оформити таку відпустку, кадровику надають додатковий підтвердний документ. А ще він має врахувати суперечливість законодавчих норм. Отже, щоб відпустка по догляду за дитиною до 3 років на вашому підприємстві була оформлена правильно, скористайтеся алгоритмом зі статті.

Після того як закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, за бажанням матері або батька, роботодавець надає відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Відпустку по догляду за дитиною до 3 років батькові можна надавати на рівні з матір’ю з 09.05.2021. Відповідні зміни внесли до частини 3 статті 179 КЗпП та частини 1 статті 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96 (далі — Закон про відпустки).

Нагадаємо також, що відпустку по догляду за дитиною до 3-х років можуть використати баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Як оформити відпустку по догляду за дитиною до трьох років

Відпустку для догляду за дитиною до 3 років надають за заявою матері або батька дитини повністю або частково в межах установленого періоду та оформлюють наказом (розпорядженням) роботодавця. Так скеровує частина 3 статті 20 Закону про відпустки.

З 09.05.2021 року Закон про відпустки не вимагає, щоби для оформлення відпустки до 3 років батько чи мати дитини надавали довідку з місця роботи другого з батьків, що той не перебуває наразі у цій відпустці.

При цьому довідку з місця роботи (навчання, служби) одного з батьків про вихід на роботу до закінчення терміну цієї відпустки має надати бабуся, дід чи інший родич, що фактично доглядає за дитиною, і хоче оформити відпустку до 3 років (ч. 4 ст. 20 Закону про відпустки).

Відпустка по догляду за дитиною до 3 років: оформленняЗвільнення за власним бажанням під час відпустки для догляду за дитиною

Увага, законодавчі суперечності!

Частина 1 статті 18 Закону про відпустки і частина 3 статті 179 КЗпП надають право на відпустку по догляду за дитиною до 3 років її матері або батькові. Щоби дотримати законодавчих норм роботодавець може запропонувати працівнику чи працівниці, аби до заяви про відпустку і свідоцтва про народження дитини він чи вона подали довідку, що другий із батьків не перебуває у відпустці до 3 років. Однак, через некоректно виписані норми, працівник чи працівниця може подати в суд на роботодавця, якщо той відмовить у відпустці без довідки з місця роботи. Своєю чергою суд може зобов’язати роботодавця надати відпустку до 3 років другому з батьків без такої довідки, оскільки Закон про відпустки не передбачає її надання.

Строк надання відпустки до 3 років

Відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надають на період, який працівниця або працівник зазначає у заяві, або до дати досягнення дитиною трирічного віку (включно).

Відпустка до 3 років у табелі

За типовою формою № П-5 «Табель обліку використання робочого часу», затвердженою наказом Держстату від 05.12.2008 № 489, відпустку для догляду до 3 років у табелі можна позначати двома способами:

  • буквеним кодом «ВП»
  • або цифровим — 16.

Позначайте цими кодами всі календарні дні відпустки, зокрема й ті, що припадають на вихідні, святкові чи неробочі дні.

Вихід на роботу після відпустки до 3 років

Якщо працівниця або працівник хоче припинити таку відпустку достроково, має щонайпізніше за 10 к. д. до дня дострокового припинення подати відповідну заяву з зазначенням дати, з якої стане до роботи. Кадровик на підставі такої заяви видає наказ про припинення відпустки.

Порада!

Інформуйте працівників, які перебувають у відпустках для догляду, про новацію й необхідність попереджати про дострокове припинення відпустки по догляду за дитиною до 3-х років.

Оформлення виходу на роботу по закінченню відпустки

Напередодні закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зателефонуйте працівнику або працівниці, що перебуває у відпустці, та нагадайте, що час виходити на роботу. Уточніть, чи оформлюватимуть відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку. Відтак знатимете, що робити зі строковиком на цьому місці — звільняти чи продовжувати строковий трудовий договір.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді