Оформлення виходу на роботу після декретної відпустки

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Працівниця має право перебувати у так званому «декреті», до поки дитині не виповниться три роки. Має право, але не зобов’язана. Вихід з відпустки для догляду за дитиною основного працівника може відбуватись за двома сценаріями: припинення відпустки достроково або ж після закінчення відпустки для догляду за дитиною.

Домовимося про терміни

Перш ніж розглядати різні ситуації, пов’язані з виходом на роботу, з’ясуймо терміни.

Поняття «декретна відпустка» або «декрет» у КЗпП не існує.

Під розмовним формулюванням матимемо на увазі відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. «Закінчення декретної відпустки» — стандартна ситуація, коли основна працівниця стає до роботи наступного дня після виповнення дитині трьох років. Відповідно «припинення відпустки» —достроковий, до виповнення дитині трьох років, вихід працівниці на роботу.

Припинення відпустки по догляду за дитиною до трьох років

Якщо бажає достроково вийти на роботу, вона повинна повідомити роботодавця про дострокове припинення такої відпустки не пізніш як за 10 календарних днів до дня дострокового припинення такої відпустки (ст. 179 КЗпП). Для цього працівниця подає заяву. У документі зазначає дату, з якої вона має намір продовжити роботу, з урахуванням строку, визначеного КЗпП.

Заява про вихід з декретної відпустки

Заява про вихід з декретної відпустки

СКАЧАТИ

На підставі цієї заяви роботодавець видає наказ про припинення відпустки по догляду за дитиною.

Зразок наказу про достроковий вихід з декретної відпустки

Зразок наказу про достроковий вихід з декретної відпустки СКАЧАТИ

Наступний крок — наказ про звільнення працівника, який працює за строковим трудовим договором на час відсутності основного працівника. День звільнення й останній робочий день «строковика» — день напередодні виходу на роботу основної працівниці.

Вихід на роботу по закінченні відпустки

Напередодні закінчення відпустки до 3 років зателефонуйте працівниці і нагадайте, коли вона має вийти на роботу. Запитайте жінку, чи оформлюватиме відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку. Відтак знатимете, що робити зі строковиком на її місці — звільняти чи продовжувати строковий трудовий договір.

 Наказ про вихід на роботу оформлювати не потрібно.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді