Додаткова відпустка державним службовцям надається за новим порядком

UA RU
Із набранням чинності новим Законом «Про державну службу» змінився, зокрема, механізм надання та тривалість додаткових оплачуваних відпусток державним службовцям.

Із 01.05.2016 змінився порядок надання державним службовцям оплачуваних щорічних додаткових відпусток (далі — додаткові відпустки). За кожний рік державної служби після досягнення п’ятирічного стажу державному службовцю надається один календарний день додаткової відпустки, але не більше 15 календарних днів (ч. 1 ст. 58 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII; далі — Закон № 889).

Тривалість додаткової відпустки

Порівняно із попереднім Законом про держслужбу № 3723, тривалість додаткової відпустки, на яку має право державний службовець за Законом № 889, змінилась. 

Додаткова відпустка державним службовцям надається за новим порядкомЧитайте також: Максимальна тривалість щорічних відпусток

Порівняльна таблиця надання додаткової відпустки держслужбовцю за Законом № 3723 та Законом № 889

Стаж державної служби у роках

Тривалість додаткової відпустки відповідно до Закону № 3723

Тривалість додаткової відпустки відповідно до Закону № 889

5

1

6

2

7

3

8

4

9

5

10

5

6

11

7

7

12

9

8

13

11

9

14

13

10

15

15

11

16

15

12

17

15

13

18

15

14

19

15

15

Однак, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи (ст. 58 Конституції України). Тому, якщо за Законом № 889 після 01.05.2016 тривалість додаткової відпустки зменшилася, надаємо її тієї тривалості, на яку державний службовець мав право відповідно до Закону № 3723.

Тривалість додаткової відпустки, якщо стаж держслужбовця 16 років

Держслужбовець має право на додаткову відпустку тривалістю 15 к. д., оскільки за державними службовцями, які відповідно до статті 35 Закону № 3723 мали право на отримання додаткових оплачуваних відпусток більшої тривалості, ніж передбачено статтею 58 Закону № 889, така тривалість додаткових відпусток зберігається після набрання чинності Законом № 889 (п. 9 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 889).

Тривалість додаткової відпустки, якщо стаж держслужбовця 14 років

Державний службовець чотири роки (до набуття стажу державної служби 18 років) матиме право на додаткову відпустку тривалістю 13 к. д. (п. 9 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 889, п. 12 Порядку № 270).

Аналогічно, якщо стаж державної служби державного службовця становить 12 (13) років, то до набуття ним стажу державної служби 14 (16) років державний службовець має право на 9 (11) календарних днів додаткової відпустки.

Поділ додаткової відпустки на частини

На прохання державного службовця додаткову відпустку можна поділити на частини будь-якої тривалості. Взяти невикористану частину додаткової відпустки держслужбовець має право у будь-який час відповідного року або приєднати її до відпустки у наступному році.

Додаткова відпустка державним службовцям надається за новим порядкомЧитайте також: Відпустка частинами: які види дозволено надавати частинами

Перенесення або продовження додаткової відпустки держслужбовця

Перенести додаткову відпустку або продовжити її держслужбовець може у таких випадках, як:

  • тимчасова непрацездатність;
  • відкликання із додаткової відпустки для виконання невідкладних завдань;
  • виконання державних або громадських обов’язків, якщо згідно із законодавством службовець підлягає звільненню від основної роботи із збереженням заробітної плати на час виконання таких обов’язків;
  • відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • збіг додаткової відпустки з відпусткою у зв’язку з навчанням.

При перенесенні додаткової відпустки, держслужбовець має погоджувати її строк із безпосереднім керівником. Якщо під час самої додаткової відпустки виникла необхідність її перенести, то невикористана частина додаткової відпустки надається після закінчення причин, що зумовили таке перенесення, або переноситься на інший період, узгодивши це між держслужбовцем та його безпосереднім керівником.

Додаткова відпустка державним службовцям надається за новим порядкомЧитайте також: Переносимо відпустку — правильно

Додаткова відпустка держслужбовця під час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Додаткова відпустка не надається державному службовцю за час перебування:

Окрім того, додаткова відпустка не надається державному службовцю за час навчання у навчальному закладі, установі, організації незалежно від форми власності, що має право надавати освітні послуги, зокрема за кордоном, для підвищення рівня професійної компетентності з відривом від виробництва (п. 11 Порядку № 270).

Як бачимо, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами до цього переліку не включена, а отже й період перебування держслужбовця у цій відпустці зараховується до стажу, що дає право на додаткову відпустку.

Додаткова відпустка держслужбовцю на декілька періодів одним розпорядчим документом

За згодою між державним службовцем і керівником державної служби в державному органі додаткові відпустки за попередній і поточний періоди можуть бути надані одночасно (абз. 3 п. 6 Порядку № 270). У цьому випадку в наказі про надання відпустки необхідно зазначити періоди роботи і тривалість відпуски за певний період.

Наказ про надання додаткової оплачуваної відпустки за стаж державної служби за декілька робочих періодів

Додаткова відпустка державним службовцям надається за новим порядком

Додаткова та щорічна відпустки в одному розпорядчому документі

Оскільки додаткова відпустка надається державним службовцям або одночасно із щорічною основною оплачуваною відпусткою, або окремо від неї — за згодою між державним службовцем і керівником державної служби в державному органі відповідно до затвердженого графіка відпусток (п. 5 Порядку № 270), то оформити надання додаткової відпустки одночасно з основною щорічною відпусткою можна одним наказом.

Наказ про надання додаткової відпустки державному службовцю одночасно з основною щорічною відпусткою

Додаткова відпустка державним службовцям надається за новим порядком


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді