Вихідний, святковий, неробочий день: у чім відмінність

Часто-густо виникає запитання: яка різниця між святковими, неробочими та вихідними днями? Що ж спільного та відмінного між цими поняттями, розберімося разом

Україна — домівка для представників різних народів, які представляють культуру і конфесії всього світу. Погожим вітром для такого «ковчегу» є толерантне ставлення до кожного, особливо, релігійна і національна толерантність. Разом з тим із діда-прадіда Україна була православною державою. Такою залишається і нині, адже за результатами численних опитувань більшість жителів вважають себе саме православними.

Оскільки законодавство держави покликане «стояти на сторожі» тяглості національних традицій, то і найважливіші православні свята й державні (суспільно-історичні) події закріплені в ньому. Підтвердженням цього є стаття 73 Кодексу законів про працю України (КЗпП), в якій визначено значимі для жовто-блакитної святкові і неробочі дні.

Святкові дні

Неробочі дні

1 січня — Новий рік

7 січня і 25 грудня — Різдво Христове

7 січня і 25 грудня — Різдво Христове

8 березня — Міжнародний жіночий день

1 травня — День праці

один день (неділя) — Пасха (Великдень)

9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги)

28 червня — День Конституції України

один день (неділя) — Трійця

24 серпня — День незалежності України

14 жовтня — День захисника України

Неробочі дні — це дні релігійних свят, робота в які не провадиться.

Установлення вихідних днів регулюється статтею 67 КЗпП: при п’ятиденному робочому тижні — два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному — один вихідний день.

Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день при п’ятиденному робочому тижні, якщо він не встановлений законодавством, визначається графіком роботи підприємства, установи, організації (далі — організація), погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником; далі — профспілка) організації. Він, як правило, має надаватися підряд із загальним вихідним днем.

В організаціях, зупинити роботу яких неможливо з виробничо-технічних умов або через необхідність безперервного обслуговування населення, а також на вантажно-розвантажувальних роботах, пов’язаних з роботою транспорту, вихідні дні надають у різні дні тижня почергово кожній групі працівників згідно з графіком змінності. Графік змінності затверджує роботодавець за погодженням з профспілкою.

Увага!

При визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину-інваліда з дитинства підгрупи А I групи, святкові та неробочі дні, зазначені у статті 73 КЗпП, не враховують, а всі вихідні дні, незалежно від режимів та графіків роботи організації, включають до розрахунку календарних днів цих відпусток (ст. 5 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР ).

Ірина Потапова,
експерт Експертус: Кадри


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді