Звільнення у зв’язку з виходом на пенсію, або Як ми без Вас тут залишимось?

UA RU
Це як раз той самий випадок, коли «кадри вирішують все». Дійсно, важко уявити, як можна впоратися з найскладнішими завданнями без цього досвідченого та мудрого співробітника… Як вчинити роботодавцю, якщо ветеран виробництва вирішив все ж такі вийти на пенсію?

Право працівника звільнитися у зв’язку з виходом на пенсію гарантовано статтею 38 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Ця причина вважається трудовим законодавством настільки поважною, що власник повинен звільнити працівника саме в той строк, про який він просить, а про попередження за два тижні взагалі не йдеться.

Заява на звільнення

У нормативній базі кадрового діловодства ми не знайдемо унормованої форми заяви про звільнення у зв’язку з виходом на пенсію. Як, утім, і форми для висловлення прохання про розірвання трудового договору з ініціативи працівника внаслідок будь-яких інших обставин.

КЗпП дає нам лише розуміння змісту цього документа.

Зразок заяви працівника про звільнення у зв’язку з виходом на пенсію

Звільнення у зв’язку з виходом на пенсію, або Як ми без Вас тут залишимось?

Отримавши заяву, її варто зареєструвати у Журналі реєстрації заяв з кадрових питань. До речі, якщо нині говоримо про «доцільність» такої дії, то за майбутнім Трудовим кодексом це стане вже обов’язком роботодавця, читаймо — кадровика.

За бажанням працівника він може отримати копію зареєстрованої заяви.

Майте на увазі, якщо пенсіонер за віком подав заяву на звільнення за власним бажанням без конкретного формулювання «у зв’язку з виходом на пенсію», то процедура звільнення проводиться як зазвичай — працівник повинен попередити роботодавця за два тижні, а якщо він використав відпустку авансом, то буде й відрахування із зарплати за ці дні.

Підстави для звільнення у зв’язку з виходом на пенсію

Збирати докази для перевірки права працівника на звільнення у зв’язку з виходом на пенсію за віком не потрібно. Кадровій службі достатньо отримати від нього пенсійне посвідчення (або засвідчену копію), чи просто переконатися, що працівник, дійсно, досяг пенсійного віку, пам’ятаючи, що пенсійний вік може різнитися залежно від статі, дати народження та інших обставин.

Заяву не тримаємо у відділі кадрів. Хоча ситуація начебто зрозуміла і однозначна (відмовити ми у будь-якому разі не можемо), але рішення все одно приймає перший керівник, а не очільник кадрової служби.

Доводимо заяву до відома керівника підприємства, за його резолюцією вчиняємо подальші дії.

Наказ про звільнення

Як би не шкодував директор за безцінними кадрами, він повинен погодитися відпустити працівника на заслужений відпочинок.

Після того, як керманич команди персоналу накладе резолюцію із вказівкою начальнику ВК, готуємо проект наказу про припинення трудового договору у зв’язку з виходом на пенсію.

Робимо це за типовою формою П4 (до речі, цю форму можна використовувати для будь-яких випадків звільнення) або за формою, відмінною від типової.

Зразок наказу про звільнення у зв’язку з виходом на пенсію за віком

Звільнення у зв’язку з виходом на пенсію, або Як ми без Вас тут залишимось?

Якщо працівник має право на пільгову пенсію, обов’язково зазначаємо це в тексті наказу.

Згідно з базовими нормативними актами кадрового діловодства (ст. 16 Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, що затвердив Мін’юст наказом  від 12.04.2012 №578/5), кадровий наказ про звільнення треба зберігати в архіві 75 років.

Тому реєструємо підписаний керівником організації наказ про припинення трудового договору у зв’язку з виходом на пенсію саме в Журналі реєстрації наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання.

Запис до трудової книжки

Робимо запис у трудовій книжці працівника, вказуємо причину звільнення «вихід на пенсію» (вихід на пенсію за віком на пільгових умовах), з посиланням на статтю 38 КЗпП України.

Розрахунок зі звільненим працівником

В останній робочий день, крім вручення квітів та щирого побажання «Многая літа», необхідно повністю розрахуватися з пенсіонером та видати йому трудову книжку.

Потримайте букета, поки працівник залишає останні підписи про одержання трудової книжки в особовій картці П-2 та в Книзі обліку руху трудових книжок та вкладишів до них.

Якщо у вашій організації не запроваджено зарплатний картковий проект, не забудьте вручити щасливчику конверт з належними коштами.

В останні нарахування повинні бути включені:

  • грошова винагорода за всі фактично відпрацьовані дні в поточному розрахунковому періоді,
  • нарахування за невикористані дні відпустки.

Майте на увазі, якщо людина (навіть пенсійного віку) звільняється на загальних умовах, то провадити відрахування за всі невідпрацьовані дні використаної наперед відпустки можна. Але якщо ми чітко сформулювали у наказі, що звільнення обумовлено виходом на пенсію, то навіть згадки про стягнення заборгованості, повернення виплачених авансом відпускних не може бути в наказі. Це нам забороняє не абихто, а сам Закон про відпустки у статті 21…

На жаль, трудове законодавство не передбачає для пенсіонерів ані так званого «золотого парашуту», ані жодних додаткових компенсацій, ані вихідної допомоги у разі звільнення при виході на пенсію. Але, можливо, саме у вашій організації є колективний договір, в якому обумовлено розмір одноразової матеріальної допомоги у випадку звільнення із виходом на пенсію за віком. Сподіваємося, що це дійсно так!


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді