Алгоритм дій під час звільнення за угодою сторін

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Звільнення за згодою сторін — одна із найпоширеніших підстав для припинення трудового договору. Які нюанси слід врахувати під час розірвання трудового договору за згодою сторін? Як регулює питання щодо звільнення за згодою сторін стаття КЗпП? Чи передбачає звільнення за згодою сторін виплати працівнику? Дізнайтеся порядок звільнення за згодою сторін 2024 року та врахуйте застороги експертів.

 

Звільнення за згодою сторін: стаття  

Угода сторін — одна з найпоширеніших підстав припинення трудового договору. Підставу звільнення з роботи за угодою сторін містить стаття 36 Кодексу законів про працю.

Звільнення за угодою сторін: хто виступає ініціатором

Звільнення з роботи за згодою сторін може ініціювати як працівник, так і роботодавець.

Головна умова — домовленість між працівником і роботодавцем. Зафіксуйте таку домовленість відповідною заявою, яка стане доказом того, що сторони узгодили це питання між собою і не мають щодо цього ніяких заперечень.

Якщо звільнення з роботи за угодою сторін ініціює керівник, оформіть пропозицію письмово. А працівник, якщо погоджується на пропозицію, фіксує свою згоду в заяві на ім’я керівника.

ВАЖЛИВО!

Угода сторін про припинення трудового договору не передбачає обов’язковості письмової форми. Однак, якщо працівник не надасть заяву про звільнення за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) роботодавець потенційно наражає себе на збитки.

Ключова особливість такого виду звільнення з роботи — його дату визначають за домовленістю.

Ольга Догадіна керівник експертної групи «Експертус Кадри», Київ
Під час війни потреба в дистанційному звільненні зросла. Тож, коли така ситуація трапиться з вами, то не застане вас зненацька.
 

 

Наказ про звільнення за згодою сторін: порядок оформлення

У наказі вкажіть дату звільнення за угодою двох сторін. Підстава — п. 1 ст. 36 КЗпП України.

Порахуйте кількість невикористаних, чи наперед використаних днів щорічної відпустки, щоб визначити необхідність виплатити компенсацію.

Після підписання наказу, зареєструйте його у Журналі реєстрації наказів із кадрових питань тривалого строку зберігання та ознайомте з документом працівника.

Зразки документів для звільнення за згодою сторін

Зразок заяви на звільнення за угодою сторінЗразок наказу про звільнення за угодою сторін
СКАЧАТИ СКАЧАТИ

 

Розрахунок з працівником при звільнення за згодою сторін 2024  

Коли звільняєте за угодою сторін, виплатіть працівнику належні суми.               

Так, нарахування компенсації за невикористану відпустку провадиться на підставі копії наказу про звільнення за угодою сторін, яку працівник кадрової служби передає головному бухгалтеру або іншому працівнику бухгалтерії, відповідальному за нарахування заробітної плати.

Призупинення трудового договору в умовах воєнного стануПрипинення трудового договору в мирний та воєнний час

Нарахування заробітної плати за відпрацьований час поточного місяця у разі звільнення працівника за згодою сторін провадять на підставі табеля обліку використання робочого часу. Щоб своєчасно оформити підсумковий табель, кадровик ознайомлює табельника з наказом про звільнення працівника або передає йому копію відповідного наказу.

Нараховані суми виплатіть в останній робочий день, він же — день звільнення.

Чи можна звільнити за угодою сторін «заднім числом»

Звільнення за згодою сторін: запис в трудовій

Якщо працівника прийняли на роботу до 10.06.2021 внесіть до трудової книжки запис про звільнення. Якщо після цієї дати — запис внесіть за бажанням працівника.

Якщо трудову книжку зберігаєте на підприємстві, видайте її в день звільнення. Якщо цього не зробите, за кожен день затримки трудової з вини роботодавця доведеться сплатити середній заробіток.

І останнє, що має зробити людина, яка йде з підприємства за угодою сторін, — це поставити підпис про отримання трудової книжки в Книзі обліку руху трудових книжок та вкладишів до них та особовій картці П-2.

Звільнення за згодою сторін: запис в трудовій кнжці

СКАЧАТИ

Ось, власне, весь порядок звільнення за угодою сторін. Однак, розглянемо ще запитання, яке хвилює працівників: вихідна допомога при звільненні за угодою сторін.       

Звільнення за угодою сторін: виплати

Законодавство не вимагає особливих процедур як-от попередження чи виплата вихідної допомоги тощо, яких мають дотримати сторони, що домовилися про звільнення за цією підставою.

Відпустка по догляду за дитиною до 3 років: оформленняЗвільнення за власним бажанням під час відпустки для догляду за дитиною

Хоча є й такі випадки, коли у колективному договорі прописані додаткові компенсації на кшталт:

У разі припинення трудового договору за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) працівникам надають матеріальну допомогу у розмірі середньомісячного заробітку.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді