Працевлаштування переселенців із зони проведення АТО

Нині нерідко зустрічаються випадки, коли організація приймає до себе на роботу переселенців із зони АТО. При цьому варто усвідомлювати усі нюанси працевлаштування таких осіб, а саме: чи можна на загальних підставах прийняти на роботу таку особу, встановити випробування; чи мають при працевлаштуванні пільги переселенці та роботодавець, який їх бере на роботу?

Працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (або, як їх звикли нині називати, — переселенці) із зони АТО здійснюється на загальних підставах, а умови їх працевлаштування (основне місце роботи, сумісництво) залежатимуть від того, чи має кандидат на працевлаштування трудову книжку.

Видача дубліката трудової книжки

При цьому варто розглядати й таку можливість як видача дубліката трудової книжки. Розділ 5 «Дублікат трудової книжки» Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників доповнено пунктом 5.6, яким відтепер урегульовано порядок видачі дубліката трудової книжки працівнику, який не має доступу до своєї трудової книжки, оскільки на території, де він працював, сталася надзвичайна ситуація, передбачена Кодексом цивільного захисту України, або проводиться антитерористична операція.

Працівник може отримати дублікат трудової книжки за новим місцем роботи. Підставою для цього слугуватиме його заява та інформація довільної форми, яку надає у письмовому вигляді штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації про виникнення надзвичайної ситуації або Антитерористичного центру при Службі безпеки України про проведення антитерористичної операції на території, де працював раніше працівник.

Коли з’являється можливість перенести записи з дубліката до оригіналу трудової книжки, на першій сторінці дубліката зазначається «Дублікат анульовано», посвідчується печаткою роботодавця за останнім місцем роботи та повертається працівнику.

За умови видачі дубліката трудової книжки працевлаштування відбуватиметься на основне місце роботи.

Права, обов’язки та гарантії переселенців

Випробування внутрішньо переміщеним особам не встановлюється (ст. 26 Кодексу законів про працю України ).

Заходи сприяння зайнятості переселенців поширюються на осіб, які зареєстровані як безробітні в органах Державної служби зайнятості і працевлаштовуються за її направленням. Такими заходами є:

  • компенсація переселенцям фактичних транспортних витрат на переїзд до іншої адміністративно-територіальної одиниці місця працевлаштування, а також витрат для проходження за направленням органу Державної служби зайнятості попереднього медичного та наркологічного огляду відповідно до законодавства, якщо це необхідно для працевлаштування;
  • компенсація витрат роботодавця на оплату праці (але не більше середнього рівня заробітної плати, що склався у відповідному регіоні за минулий місяць) за працевлаштування переселенців на умовах строкових трудових договорів тривалістю не більше шести календарних місяців, за умови збереження гарантій зайнятості такої особи протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у два рази.

Тривалість компенсації витрат роботодавця, який працевлаштовує переселенців з числа громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (ч. 1 ст. 14 Закону про зайнятість ), понад шість місяців, але не більше 12-ти календарних місяців, визначається рішенням регіональних координаційних комітетів сприяння зайнятості за погодженням з відповідним територіальним органом Державної служби зайнятості:

  • компенсація витрат роботодавця, який працевлаштовує переселенців строком не менше ніж на 12 календарних місяців, на перепідготовку та підвищення кваліфікації таких осіб. Сума компенсації встановлюється в межах вартості навчання з перепідготовки та підвищення кваліфікації, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на дату здійснення роботодавцем такої оплати.

Увага!

Роботодавець має право на компенсацію лише у разі, якщо він:

  • не має заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;
  • не визнаний у встановленому порядку банкрутом або стосовно нього порушено справу про банкрутство.

У разі звільнення працівника, за якого виплачувалася компенсація, з ініціативи роботодавця або за угодою сторін до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості сума виплачених коштів повертається у повному обсязі до бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття або Фонду соціального захисту інвалідів залежно від джерела компенсації.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді