Профстандарт фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб — у Реєстрі кваліфікацій

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Стандарт встановлює вимоги до компетентності, знань та вмінь фахівців

Профстандарт фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб — у Реєстрі кваліфікацій

Професійні стандарти в кадровій роботі

Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб надаватиме роз’яснення щодо можливостей, прав, гарантій, пільг, отримання публічних (електронних публічних), соціальних, освітніх, реабілітаційних, психологічних та інших послуг. Наприклад, з питань оформлення відповідних документів тощо.

12 квітня 2024 року Національна агенція кваліфікацій внесла до Реєстру кваліфікацій професійний стандарт «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб». Розробник — Міністерство у справах ветеранів України.

Згідно з Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (КП) назва професії — «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» (код КП 2446.2).

За потреби використовують типові назви посад: фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб, фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб II категорії, фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб I категорії, провідний фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб.

Стандарт передбачає професійну кваліфікацію згідно з Національною рамкою кваліфікацій (НРК):

  • фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб — 6 рівень НРК;
  • фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб II категорії — 6 рівень НРК;
  • фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб I категорії — 6 рівень НРК;
  • провідний фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб — 7 рівень НРК.

Професійну кваліфікацію особи підтверджують документи:

  • сертифікат про присвоєння / підтвердження професійної або часткової професійної кваліфікації;
  • сертифікат про визнання професійної або часткової професійної кваліфікації (щодо професійних кваліфікацій, здобутих у інших країнах;
  • диплом бакалавра / магістра із записом про професійну кваліфікацію.

Наступного разу профстандарт переглядатимуть у квітні 2029 року.

Людмила Герега

за інформацією Реєстру кваліфікацій

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
169665

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
5556

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10141

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10177

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді