Як скоротити посаду держслужбовця, якого призначили під час воєнного стану, — роз’яснює НАДС

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Після звільнення держслужбовця можна знову призначити на посаду

Як скоротити посаду держслужбовця, якого призначили під час воєнного стану, — роз’яснює НАДСНАДС оприлюднило роз’яснення «Щодо звільнення державних службовців, призначених відповідно до частини п’ятої статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 24.04.2024 № 181-р/з.

Чи проходити спецперевірку держслужбовцю, якого призначили на посаду під час воєнного стану

Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII (далі — Закон № 389) регламентує, що під час воєнного стану на посади держслужби, органів місцевого самоврядування, посади керівників cyб’єктів господарювання державного сектору економіки, комунальних підприємств, установ, організацій призначають без конкурсного відбору, обов’язковість якого передбачена законом. Закон № 389 не врегульовує, як припинити держслужбу за ініціативою суб’єкта призначення, коли скорочують чисельність або штат держслужбовців, скорочують посади внаслідок зміни структури або штатного розпису або реорганізують держорган (п. 1 ч. 1 ст. 87 Закону Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII; далі — Закон № 889). Одночасно з попередженням про звільнення з цієї підстави держслужбовцю пропонують іншу рівнозначну посаду або, як виняток, нижчу посаду відповідно до професійної підготовки та професійних компетентностей. Його звільняють у разі, коли немає можливості запропонувати інші посади або якщо він відмовляється від переведення.

Держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування, яких призначили на умовах Закону № 389 без конкурсу, переводити на інші посади не можна. Тож, на думку НАДС, немає можливості запропонувати держслужбовцю іншу рівнозначну або нижчу посади держслужби, як того вимагає стаття 87 Закону № 889. Держслужбу припиняють за ініціативою суб’єкта призначення (п. 1 ч. 1 ст. 87 Закону № 889).

Разом з тим, зазначає НАДС, такого держслужбовця можна знову призначити на посаду за нормами Закону № 389.

Ірина Матійко

за інформацією НАДС

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Спецперевірка осіб місцевого самоврядування: кого перевіряють при прийнятті на роботу

«Важка ти, шапко Мономаха!» Саме так можна охарактеризувати призначення особи на відповідальну державну посаду. Від самого початку громадянин має проходити всі кола відбору та перевірок, аби підтвердити свою компетентність та відповідність займаній посаді, відсутність обмежень для її зайняття. З’ясуємо, коли ж проводити спеціальну перевірку? Чи підлягає спеціальній перевірці міський голова, обраний на наступний строк? Чи передбачено спеціальну перевірку секретаря міської ради та заступників міського голови?
13415

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді