Візит до ТЦК після звільнення зі служби: зберігати середню зарплату чи ні?

2071
Автор
порталу «Кадровик-01»

Запитання

Працівник став на військовий облік та повернувся до роботи після звільнення зі служби. Чи зберігати за ним середню зарплату за час перебування у ТЦК?

Відповідь

Роботодавець звільняє від роботи працівників і зберігає місце роботи, посаду і середню зарплату для виконання обов’язків, пов’язаних із взяттям на військовий облік (ч. 2 ст. 21 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII; далі — Закон № 2232).

Чи зберігати середню зарплату за час перебування в ТЦК, якщо після звільнення з військової служби працівник став на військовий облік, а потім до роботи

Якщо працівник після звільнення з військової служби:

  • спочатку став на військовий облік, а потім до роботи — відсутні підстави зберігати середню зарплату. Адже роботодавець не увільняв працівника від роботи, тож не має підстав забезпечити гарантії;
  • вийшов на роботу і повідомив, що йде до ТЦК, щоб стати на військовий облік, — наказом увільніть працівника від роботи зі збереженням місця роботи, посади та середньої зарплати.

Похід до ТЦК після звільнення зі служби: зберігати середню зарплату чи ні? У який термін після звільнення зі служби прибути до ТЦК, СБУ чи СЗР

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про стан військового обліку

Складіть наказ про стан військового обліку на підприємстві 2023 рік і завдання з військового обліку на 2024 рік за зразком від наших експертів.
44790

План роботи з військового обліку на 2024 рік

Складіть план роботи з військового обліку 2024 за зразком. Так зможете відслідковувати обов’язкові заходи з військового обліку, а також упорядкуєте свою роботу.
16255

Відомість до ТЦК про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки, а також про громадян, які працюють на підприємстві, в установі та організації на таких транспортних засобах і техніці

Керівники підприємств мають подавати до ТЦК за місцем знаходження щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на підприємствах на таких транспортних засобах і техніці.
43545

Військовий облік

Ведення військового обліку – обов'язкова умова діяльності підприємства будь-якої форми власності. Враховуючи актуальність даного питання у наш час, слід звернути детальну увагу на особливості здійснення військового обліку на підприємстві та процедурах організації і дізнатися більше про порядок військового обліку. Матеріал стане вашим путівником під час організації військового обліку на підприємстві з нуля, адже містить усі головні, як законодавчі, так і практичні положення про військовий облік для ведення обліку військовозобов'язаних.
22385

Військовий облік жінок

Військовий облік жінок в Україні — тема, яка є досить актуальною останні кілька років. Найбільш актуальні питання: граничний вік перебування на військовому обліку жінок; що містить нова редакція наказу про військовий облік жінок; перелік професій жінок на військовий облік; алгоритм взяття на військовий облік жінок. Усе про військовий облік жінок року читайте у статті, що підготували наші експерти.
30477