У записі про прийняття на роботу в трудовій книжці ФОП має посилатися на наказ

З 1 січня 2015 року скасовано обов’язок фізичних осіб — приватних підприємців реєструвати трудові договори з найманими працівниками у службі зайнятості. Що відтепер зазначати у графі «Підстава» трудової книжки — трудовий договір чи наказ? Позицію з цього приводу Міністерство соціальної політики висловило у листі від 30.03.2015 № 191/06/187-15. А докладні щодо трудових відносин з ФОП після 01.01.0215 роз’яснення надруковані у журналі «Кадровик-01» № 5/2015

З 1 січня 2015 року скасовано обов’язок фізичних осіб — приватних підприємців реєструвати трудові договори з найманими працівниками у службі зайнятості. Що відтепер зазначати у графі «Підстава» трудової книжки — трудовий договір чи наказ?  Позицію з цього приводу Міністерство соціальної політики висловило у листі  від 30.03.2015 № 191/06/187-15. А докладні щодо трудових відносин з ФОП після 01.01.0215 роз’яснення надруковані у журналі «Кадровик-01» № 5/2015.

В означеному листі Юридичний департамент Мінсоцполітики зауважує, що відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю України при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відтак, оскільки працівник не може бути допущений до роботи, зокрема, без оформлення локального акта роботодавця (фізичної особи - підприємця), на думку Міністерства, в графі 4 трудової книжки (підстава для внесення записів) зазначаються реквізити цього документа.

Докладні роз’яснення щодо того:

  • Чи має ФОП видавати накази про прийняття на роботу та звільнення
  • Чи має ФОП укладати трудові договори у письмовій формі
  • Як вносити записи до трудових книжок працівників, прийнятих ФОП після 1 січня 2015 року
  • Як вносити записи до трудових книжок за відсутності у ФОП печатки  

можна отримати з консультації «Оформлення трудових відносин з ФОП після скасування реєстрації трудових договорів у службі зайнятості» (Кадровик-01 № 5/2015)

Підготувала Марина Маслюк,

головний редактор газети «Ранкові Новини Кадровика» «Експертус Кадри», провідний редактор порталу prokadry.com.ua

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на святковий Вебінар до Дня кадровика, який відбудеться 26 квітня. Спікери: Ірина Житкова, Ірина Матійко, Ольга Догадіна, Олена Петровська, а також Юлія Видиборець з інформацією про новий мобілізаційний закон — головні зміни. Ще у програмі — накопичення щорічної відпустки мобілізованому, оплата лікарняного суміснику, виплата лікарняного по вагітності та пологах при ускладнених пологах, обчислення спеціального стажу медикам. Також експерти розкажуть про альтернативні способи обміну кадровими документами під час воєнного стану, як вивести на роботу працівників, звільнених зі строкової військової служби та дадуть відповіді на гарячі питання персонального військового обліку

Щоб переглянути святковий вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар до дня кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Запис у трудовій книжці про зміну назви посади

За загальним правилом, зміна назви посади, зокрема і з метою приведення у відповідність до КП, кваліфікується як зміна істотних умов праці, про яку працівника попереджають не пізніше ніж за два місяці. Виняток — уточнення назви посади.
42598

Виправлення в трудовій книжці: зразки

Робота кадровика клопітка та відповідальна, але «людський фактор» ніхто не скасовував. Навіть досвідчені кадровики допускають помилки в трудових книжках. Як правильно виправити запис в трудовій книжці — розкажемо на прикладах.
82839

Видача трудової книжки у день звільнення

Видача трудової книжки в день звільнення передбачена чинним законодавством. Бувають випадки, коли працівник відсутній на роботі в день звільнення або втратив свою трудову книжку, чи бажає отримати її на руки, щоб подати відомості до Пенсійного фонду, які дії працівника та роботодавця? Відповіді на ці та інші запитання отримаєте в статті
56273

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
53191

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді