Штрафні санкції за неподання або несвоєчасне подання роботодавцем звітності в центр зайнятості поширюються і на організації в зоні АТО

Законодавство про подання роботодавцями звітності в центр зайнятості, в т. ч. про застосування штрафних санкцій, поширюється повною мірою і на організації, що розміщені в зоні проведення антитерористичної операції. Про це повідомило Правління фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в листі від 20.10.2014 № ДЦ-01-7082/0/6-14

Законодавство про подання роботодавцями звітності в центр зайнятості, в т. ч. про застосування штрафних санкцій, поширюється повною мірою і на організації, що розміщені в зоні проведення антитерористичної операції. Про це повідомило Правління фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в листі від 20.10.2014 № ДЦ-01-7082/0/6-14.

За неподання або несвоєчасне подання роботодавцями звітності в центр зайнятості про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню, і Форми звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», затвердженої наказом Мінсоцполітики України від 31.05.2013 № 316 (далі — ф. № 3-ПН), штрафні санкції законодавством не передбачено.

Разом з тим за порушення роботодавцями процедури подання даних за формою звітності № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці», затвердженою наказом Мінсоцполітики України від 31.05.2013 № 317 (далі — ф. № 4-ПН), стягується штраф в чотирикратному розмірі заробітної плати (ч. 6 ст. 53 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI; далі — Закон № 5067).

Ці норми застосовуються і до організацій, розміщених в зоні АТО. Щоб уникнути штрафних санкцій, організаціями на території проведення АТО подання звітної інформації може бути здійснено через поштове відділення (рекомендованим листом) або у відповідний обласний центр зайнятості. Підтвердженням подання інформації є корінець відправлення з поштового відділення або відмітка обласного центру зайнятості про її отримання.

До відома

Відповідно до Закону № 5067 роботодавці зобов’язані подавати в центри зайнятості таку звітність:

  • інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню (абз. 2 ч. 3 ст. 14 Закону № 5067).

Роботодавці щорічно, не пізніше 1 лютого після звітного року, подають «Інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню» незалежно від місцезнаходження (Порядок надання роботодавцями територіальним органам Державної служби зайнятості інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню, затверджений наказом Мінсоцполітики України від 16.05.2013 № 271).

Роботодавці зобов’язані своєчасно і в повному обсязі подавати в державну службу зайнятості ф. № 3-ПН і Порядок подання форми звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», затверджений наказом Мінсоцполітики України від 31.05.2013 № 316 (далі — Порядок № 3-ПН).

Відповідно до Порядку № 3-ПН ф. № 3-ПН подається за наявності у роботодавця попиту на робочу силу (вакансії) не пізніше 10 робочих днів з дати відкриття вакансії незалежно від місцезнаходження роботодавця.

  • інформацію про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, в т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ і організацій, скороченням чисельності або штату працівників підприємства, установи і організації незалежно від форми власності, виду діяльності і господарювання (абз. 3 п. 4 ч. 3 ст. 50 Закону № 5067).

Роботодавці надають в державну службу зайнятості інформацію про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці за два місяці до вивільнення по ф. № 4-ПН.

Ця форма подається за місцем реєстрації платника єдиного внеску (Порядок подання ф. № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці», затверджений наказом Мінсоцполітики України від 31.05.2013 № 317).  

Підготувала Ольга Янчіцька,

головний редактор газети «Експертус Тиждень», редактор «Експертус Кадри»

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
5927

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9230

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
5094

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
806

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
3072

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді