Переможцям конкурсу, вагітним, одиноким матерям та «строковикам» випробування не встановлюватимуть

Теми:
ВРУ 17 травня 2016 року внесла зміни до КЗпП щодо випробування при прийнятті на роботу (законопроект № 1639). Найголовніші — до статті 40 КЗпП внесено додаткову підставу для звільнення за результатами випробуванння; про звільнення працівника попереджатимуть за три дні

Деяким категоріям працівників, наприклад, одиноким матерям, вагітним роботодавець у більшості випадків випробування не встановлював, розуміючи, що звільнити працівницю у подальшому неможливо з огляду на гарантії, передбачені статтею 184 КЗпП. Однак автори законопроекту вважають, що використовуючи своє право встановити випробування, роботодавець вправі відмовити в прийнятті на роботу працівнику, який не погодився на випробування. На практиці це призводить до зловживань зі сторони роботодавця і як наслідок — до певного обмеження конституційного права на працю деякої категорії громадян. Відтак розширено категорії осіб, яким не встановлюється випробування при прийнятті на роботу, зокрема:

  • особам, обраним на посаду;
  • переможцям конкурсного відбору на заміщення вакантної посади;
  • особам, які пройшли стажування при прийнятті на роботу з відривом від основної роботи;
  • вагітним;
  • одиноким матерям, які мають дитину віком до 14 років або дитину-інваліда;
  • особам, з якими укладається строковий трудовий договір строком до 12 місяців;
  • особам, прийнятим на тимчасові та сезонні роботи;
  • внутрішньо переміщеним особам.

Строк випробування продовжуватимуть у разі відсутності на роботі

Якщо за чинною нормою статті 27 КЗпП у разі відсутності працівника в період випробування у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин роботодавець має право продовжити випробування на відповідну кількість днів, протягом яких працівник був відсутній на роботі (ч. 3 ст. 27 КЗпП), то після набуття чинності змін незалежно від причин відсутності працівника на роботі роботодавець буде зобов’язаний не зарахувати дні, коли працівник фактично не працював, до строку випробування.

Статтю 40 КЗпП доповнено самостійною підставою для звільнення за результатами випробування

Нарешті з’явиться самостійна підстава для розірвання трудового договору. Наразі КЗпП прямо не відносить звільнення за незадовільними результатами випробування ні до загальних підстав припинення трудового договору (ст. 36 КЗпП України), ні до підстав припинення трудового договору з ініціативи роботодавця (ст. 40, 41 КЗпП України).

Частину 1 статті 40 КЗпП доповнять новою підставою розірвання трудового договору — встановлення невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі протягом строку випробування.

Про звільнення за результатами випробування працівника попереджатимуть за три дні

Попередити працівника про звільнення необхідно буде письмово за три дні до запланованого звільнення. Звільнення за вказаною підставою, як і раніше, буде можливе виключно протягом строку випробування.

Підготувала
Юлія Видиборець,
головний експерт Експертус Кадри

УВАГА!

Повний аналіз змін щодо проходження випробування і покрокові кадрові алгоритми встановлення випробування, продовження строку випробування, звільнення за результатами випробування відповідно до змінених норм КЗпП —
ви знайдете у журналі «Кадровик-01» № 6, 7, 8 за 2016 рік!

Всі алгоритми проілюстровано зразками кадрових документів

Замовити журнал «Кадровик-01» можна за телефоном 044 586 56 06

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на святковий Вебінар до Дня кадровика, який відбудеться 26 квітня. Спікери: Ірина Житкова, Ірина Матійко, Ольга Догадіна, Олена Петровська, а також Юлія Видиборець з інформацією про новий мобілізаційний закон — головні зміни. Ще у програмі — накопичення щорічної відпустки мобілізованому, оплата лікарняного суміснику, виплата лікарняного по вагітності та пологах при ускладнених пологах, обчислення спеціального стажу медикам. Також експерти розкажуть про альтернативні способи обміну кадровими документами під час воєнного стану, як вивести на роботу працівників, звільнених зі строкової військової служби та дадуть відповіді на гарячі питання персонального військового обліку

Щоб переглянути святковий вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар до дня кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
115521

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Перед тим як допустити нового працівника до виконання обов’язків, подайте повідомлення в податкову про прийняття його на роботу. Скачайте шаблон та скористайтеся зразком і підказками від наших фахівців, щоб правильно заповнити бланк повідомлення.
144179

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді