Учасники АТО у складі добровольчих батальйонів зможуть отримати статус учасників бойових дій: пропозиції Президента України

Кабміну доручено вжити невідкладних заходів щодо розв’язання на законодавчому рівні проблем соціального захисту учасників АТО, які захищають незалежність України у складі добровольчих батальйонів, та членів їх сімей

З метою посилення соціального захисту учасників антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях та членів їх сімей, а також інших громадян, які проживають на території Донецької і Луганської областей, Указом Президента України від 29.10.2014 № 835/2014 Кабміну доручено вжити невідкладних заходів щодо забезпечення додаткових соціальних гарантій окремим категоріям громадян. Зокрема, це розв’язання на законодавчому рівні проблем соціального захисту учасників АТО, які захищають незалежність України у складі добровольчих батальйонів, та членів їх сімей.

Президент України пропонує надати учасникам АТО право на вступ поза конкурсом до вищих навчальних закладів за спеціальною квотою, а також опрацювати питання щодо надання права на вступ поза конкурсом до ВНЗ дітям, батьки (один із батьків) яких загинули під час участі в АТО, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районах проведення АТО.

Також за дорученням Президента Кабінет Міністрів має ужити невідкладних заходів щодо вирішення питання переведення на навчання за кошти державного бюджету дітей учасників бойових дій, які захищали суверенітет України в зоні АТО, перерозподіливши наявні обсяги держзамовлення.

Слід зазначити, що законопроект щодо соціального захисту бійців добровольчих батальйонів внесено до Парламенту ще 5 вересня цього року (реєстраційний номер 5037).

Законопроектом пропонується надати статус учасника бойових дій особам, які у складі добровольчих формувань територіальної оборони були залучені державними або громадськими організаціями, або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України та брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО (а у разі поранення, контузії або каліцтва, отриманих під час АТО, — статус інваліда війни).

Нагадаємо, що особи, які отримали статус учасника бойових дій, мають право на низку пільг і гарантій, зокрема, щодо медичного обслуговування, проїзду в транспорті, оплати житла та житлово-комунальних послуг, а також у сфері праці.

У пригоді Вам неодмінно стане

Отримання статусу учасника бойових дій та пільги особам, які брали участь в АТО (Кадровик-01, № 10/2014)

 

Також законопроектом пропонується відносити до інвалідів війни (із наданням відповідних пільг та гарантій) осіб, які добровільно здійснювали або залучались до забезпечення проведення антитерористичної операції (здійснювали волонтерську діяльність) та стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час забезпечення АТО (волонтерської діяльності на території проведення АТО), перебуваючи безпосередньо в районах АТО з 14 квітня 2014 року.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8278

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9480

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
11845

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1391

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді