Електронна трудова: як сканувати та які документи додати?

Дізнайтесь, які дані можуть знадобитися ФОПам

Електронна трудова: як сканувати та які документи додати?Електронна трудова книжка є цифровим аналогом паперової трудової книжки. Відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», оцифрувати документи можна до 10 червня 2026 року (впродовж п'яти років з моменту набуття чинності законом).

Скануйте не лише трудову! Які ще документи передавати на вебпортал ПФУ

Паперова версія потрібна, поки не відбудеться таке оцифрування та поки Пенсійний фонд не перевірить дані і не внесе їх до Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Після цього формується кінцевий варіант електронної трудової книжки, а паперову можна вести лише за бажанням самого працівника (важливо, що саме працівник і зберігає документ).

Перевірити та актуалізувати інформацію, внісши уточнені або виправлені дані, можуть і працівники, і роботодавці, увійшовши до особистого кабінету на порталі ПФУ. Працівники можуть зробити це у розділі «Комунікації з ПФУ», а роботодавці — у розділі «Відомості про трудові відносини робітника». 

До сканкопій Пенсійний фонд висуває такі вимоги: 

  • кольоровість;
  • чіткість;
  • наявність всіх реквізитів (назва, серійний номер, дата видачі, печатки, підписи, ПІБ власника) та самих записів (рекомендована роздільна здатність при скануванні — 300 dpi);
  • формат зображення .jpg або .pdf;
  • розмір кожного файлу не більш як 1 Мб.

Важливо, що завантажити можна не лише інформацію з трудової книжки — також можна використовувати інші документи, які впливають на розрахунок стажу (на порталі є дані лише з 2004 року, коли з'явилося поняття страхового стажу). Наприклад, це можуть бути: 

  • документи про набуття освіти;
  • свідоцтво про народження дитини (для жінок);
  • військовий квиток тощо.

Окремо у ПФУ дали пораду фізособам-підприємцям стосовно даних про свою власну підприємницьку діяльність. 

Їм радять через персональний кабінет подати скан-копії витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію ФОП або довідки з Державної податкової служби про облік як суб’єкта підприємницької діяльності.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Запис у трудовій книжці про зміну назви посади

За загальним правилом, зміна назви посади, зокрема і з метою приведення у відповідність до КП, кваліфікується як зміна істотних умов праці, про яку працівника попереджають не пізніше ніж за два місяці. Виняток — уточнення назви посади.
42819

Виправлення в трудовій книжці: зразки

Робота кадровика клопітка та відповідальна, але «людський фактор» ніхто не скасовував. Навіть досвідчені кадровики допускають помилки в трудових книжках. Як правильно виправити запис в трудовій книжці — розкажемо на прикладах.
83339

Видача трудової книжки у день звільнення

Видача трудової книжки в день звільнення передбачена чинним законодавством. Бувають випадки, коли працівник відсутній на роботі в день звільнення або втратив свою трудову книжку, чи бажає отримати її на руки, щоб подати відомості до Пенсійного фонду, які дії працівника та роботодавця? Відповіді на ці та інші запитання отримаєте в статті
56411

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді