Стаж для додаткової відпустки за роботу у шкідливих умовах і період простою

Підкажемо, які періоди слід включати до стажу

Стаж для додаткової відпустки за роботу у шкідливих умовах і період простою

СКАЧАТИ

Закон України «Про відпустки» (ст. 9 ч. 1) містить перелік періодів роботи, що дають право на щорічні додаткові відпустки:

  1. час фактичної роботи із шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці (якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників даного виробництва, цеху, професії або посади);
  2. час щорічних основної та додаткових відпусток за роботу із шкідливими, важкими умовами і за особливий характер праці;
  3. час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів.

Важливою ж особливістю простою є те, що під час нього працівники не виконують своїх посадових обов’язків. Отже, і не набувають права на щорічну додаткову відпустку за шкідливі умови праці.

Зауважте: у разі оголошення простою дія трудового договору з працівниками продовжується.

За інформацією Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.
14578

Чорнобильські відпустки: види та порядок оформлення

Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII (далі — Закон № 796) визначає гарантії громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі — постраждалі), зокрема, у сфері відпусток. Розберемо даталі
64755

Щорічні додаткові відпустки: види та порядок надання

Як і кому надавати щорічні додаткові відпустки — питання актуальне для кадровика протягом усього року. Як визначити тривалість таких відпусток, який стаж зараховувати та чим відрізняються щорічні додаткові від інших видів відпусток — дізнайтеся у статті.
52605

Відпустки працівникам з інвалідністю

Працівники з інвалідністю належать до соціально незахищених верств населення. Вони потребують більше часу на відпочинок та лікування. Тому інваліди І-ІІІ груп мають пільги щодо тривалості та порядку надання відпустки інваліду. У цій статті — про відпустки інвалідам у воєнний час, про щорічні основні та додаткові відпустки працівникам з інвалідністю.
122377

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді