Платіть зарплату вчасно: вимоги законодавства

Уникнути відповідальності за порушення можна лише в окремих випадках

Платіть зарплату вчасно: вимоги законодавстваДержпраці звернулася до роботодавців, закликавши їх вчасно платити зарплату.

Заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу (Кодекс законів про працю України, ст. 94 ч. 1).

Оплата праці належить до першочергових виплат згідно з КЗпП. 

Впровадження воєнного стану та дія Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» не скасовують першочерговості оплати праці на підприємстві. Більше того: закон зобов'язує проводити виплати на  умовах, визначених трудовим договором, та докладати усіх зусиль для дотримання своєчасності виплат.

Водночас  роботодавця можуть звільнити від відповідальності за порушення зобов’язань щодо строків оплати праці, якщо буде доведено, що порушення стало наслідком бойових дій (або дії інших обставин непереборної сили).

При цьому обов'язок виплатити зарплату не скасовується — хоча може відкластися, допоки підприємство не поновить роботу, зупинену через бойові дії.

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47074

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
22110

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
97859

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
246834

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді