Працівника мобілізували: як табелювати відсутність?

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Підкажемо, як діяти при звичайній п'ятиденці та при змінній роботі

Працівника мобілізували: як табелювати відсутність?Форму табеля обліку використання робочого часу (типова форма № П-5) затвердив Держстат наказом від 05.12.2008 № 489.

Як табелювати мобілізованого, який працював змінами

Типова форма № П-5 передбачає три групи кодів (умовних позначень):

  1. години роботи;
  2. неявки у зв’язку з відпустками;
  3. неявки з інших причин.

Кодом «ІН» позначаємо інший невідпрацьований час, що передбачає законодавство:

  • виконання державних і громадських обов’язків;
  • допризовна підготовка;
  • військові збори;
  • донорські;
  • відгул тощо.

Пояснення до підстав позначення кодом «ІН» відсутності працівника на роботі не містить умови, що його застосовують, якщо за працівником зберігають середній заробіток

Відсутність на роботі працівника, що проходить військову службу, передбачають норми частини третьої статті 119 КЗпП. Тож таких працівників табелюємо кодом «ІН». 

Працівника мобілізували: як табелювати відсутність? Чи можна вводити літерні коди, щоб позначити відсутність працівників під час військової служби

Якщо мобілізований працівник працював за п’ятиденним робочим тижнем, то кодом «ІН» позначайте лише робочі дні. Якщо йдеться про змінний режим роботи, нема необхідності затверджувати для мобілізованого графік змінності, щоб в подальшому позначати кодом «ІН» невідпрацьовані зміни. Тому радимо табелювати кодом «ІН» усі календарні дні місяця.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Табель обліку робочого часу: як правильно вести

Табель робочого часу — підстава для нарахування зарплатні працівникам. Хто підписує табель обліку робочого часу? Який порядок ведення табелю обліку робочого часу? Як відмічається відпустка без збереження заробітної плати в табелі? Які особливості заповнення передбачає табель обліку робочого часу, зразок заповнення у разі зміни в обліку робочого часу? Відповіді на ці важливі питання а також реальний приклад заповнення табелю обліку робочого часу ви знайдете у статті.
402841

Підсумований облік робочого часу

Підсумований облік робочого часу — досить поширене явище на практиці. Однак, невизначеності в законодавстві щодо окремих його елементів викликають низку питань. Зокрема, які характеристики має підсумований облік робочого часу і оплата праці, як закріплюється підсумований облік робочого часу в колективному договорі, чи має свої особливості підсумований облік робочого часу для сумісників. Тож розглянемо умови та порядок, за яким застосовується підсумковий облік робочого часу
36725

Запровадження гнучкого режиму роботи на підприємстві

За письмовим погодженням між працівником і роботодавцем незалежно від форми власності або уповноваженим ним органом для працівника може встановлюватися гнучкий режим робочого часу. Гнучкий графік роботи регулюється ст. 60 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП). З метою врегулювання порядку запровадження гнучкого режиму робочого часу наказом Мінпраці України від 04.10.2006 № 359 затверджено Методичні рекомендації щодо встановлення гнучкого режиму робочого часу (далі — Методичні рекомендації). Які особливості має гнучкий графік роботи під час воєнного стану читайте у статті
13656

Бланк табеля обліку робочого часу

Обов’язок роботодавця — забезпечити правдивий облік виконуваної працівником роботи. Складова обов’язку — обліковувати, як працівники використовують робочий час. Інструмент — табель обліку використання робочого часу. Скачайте бланк табеля обліку робочого часу просто зараз.
55009

Як табелювати простій

Причин для простою на підприємстві існує чимало, тому змоделювати типову ситуацію неможливо. У зв’язку з військовою агресією рф, приводів для простою стало більше. Розглянемо чи є відмінності у табелюванні простою у мирний та воєнний час.
41279

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді