Декларації для НАЗК: кого перевіряють першочергово?

Дізнайтесь, як відомство визначає рейтинг ризиків

Декларації для НАЗК: кого перевіряють першочергово?

За результатами подання декларації за 2021-2023 роки до Національного агентства з питань запобігання корупції надійшло понад два мільйони звітів.

Як подати декларацію про доходи після звільнення

У відомстві повідомили, що першочергово сконцентруватися на перевірках тих декларацій, які мають ознаки незаконного збагачення, необґрунтованих активів, недекларування або інших порушень. Для оптимізації цього процесу НАЗК використовуватиме новий підхід.

Так, впродовж 30 днів з моменту подання декларації з документом нічого не роблять, адже в цей період декларанти можуть одноразово внести виправлення та уточнення. Після внесення правок (або якщо таких не було у встановлений проміжок часу) звіти відправляють на триетапний логічний та арифметичний контроль, що включає в себе:

  • порівняння даних у декларації з даними реєстрів та банків даних (наразі доступ НАЗК дозволяє перевірити до 74% даних);
  • порівняння даних у нинішній декларації з даними попередньої, якщо така наявна (тут, спираючись на формулу, виявляють ознаки незаконного збагачення чи необґрунтованості активів);
  • присвоєння вагового коефіцієнта кожному виявленому ризику.

Результатом цього етапу є визначення показників рейтингу ризику декларацій. Далі декларації ранжують для перевірки: від вищого до нижчого рівня ризику. Найбільш ризиковані підлягають першочерговій повній перевірці. Її складовими є:

  • з’ясування достовірності задекларованих відомостей;
  • з’ясування точності оцінки задекларованих активів;
  • перевірка на наявність конфлікту інтересів;
  • перевірка на наявність ознак незаконного збагачення чи необґрунтованості активів.

У Нацагентстві додали, що при визначенні першорядності перевірок також зважають на повідомлення від громадян, журналістів чи правоохоронці щодо можливих порушень.

За результатами повної перевірки декларант отримує примірник довідки. Така особа повинна протягом 10 днів подати декларацію з достовірними відомостями. Якщо буде знайдено порушення, про це повідомляють за місцем роботи особи та вживають інших заходів реагування.

Якщо ж рівень ризиків низький, декларація може пройти автоматизовану перевірку (програмними засобами). У НАЗК уточнили, що для автоматичної перевірки підходять декларації: 

  • подані за 2021 та наступні звітні роки;
  • з даними, достатніми для ідентифікації членів сім’ї декларанта та об’єктів декларування;
  • з відображеним обсягом даних, що може бути перевірений шляхом порівняння даних декларації з даними національних реєстрів та банків даних (якщо після цього не знайшли ознак декларування недостовірних відомостей);
  • якщо не виявлено ознак порушень за результатом застосуванням формул;

Загалом для автоматичної перевірки придатні приблизно 30% усіх декларацій. Після успішного проходження контролю декларант у персональному кабінеті може знайти відповідну позначку.

Зауважте: автоматичну перевірку не застосовують, коли йдеться про суддів та суддів Конституційного Суду України.

За інформацією Національного агентства з питань запобігання корупції 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7158

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3360

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді