Конституційний Суд визнав, що Закон «Про освіту» відповідає Конституції

Позиція КСУ: ВРУ не вийшла за межі повноважень, встановлених Конституцією України, ухвалюючи Закон України «Про освіту»

Тайм-менеджмент улітку: 4 інструменти для кадровика

Закон «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145–VIII (далі — Закон про освіту) набув чинності ще 28 вересня 2017 року. За цим законом мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома або більше мовами. Особам, які належать до національних меншин, гарантували право на навчання рідною мовою поряд з українською в окремих класах комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Закон спричинив широкий резонанс. 48 народних депутатів оскаржили у КСУ статтю 7 освітнього закону. Автори подання стверджують, що ця стаття позбавляє нацменшини з 5 класу школи здобувати освіту національною мовою. Депутати обурювалися, що відповідно до нового закону представники нацменшин можуть реалізовувати своє право на навчання рідною мовою тільки в дошкільних закладах і початковій школі і лише до 2020 року.

Через цей закон уряд Угорщини блокував проведення комісії «Україна-НАТО».

КСУ розглянув подання 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції Закону України «Про освіту»

КСУ вирішив, що Закон про освіту відповідає Конституції, є конституційним (рішення КСУ від 16.07.2019 № 10-р/2019)

Аргументи суду:

  • українська мова як державна є обов’язковою на всій території України у державній сфері, а також в публічних сферах суспільного життя, у тому числі у сфері освіти;
  • мета Закону про освіту узгоджується з приписами Конституції України, оскільки забезпечує збалансований підхід до вивчення державної мови як засобу соціалізації особи та функціонування органів державної влади і органів місцевого самоврядування на конституційних засадах і вивчення мов національних меншин та корінних народів України;
  • суть окремих оспорюваних положень Закону про освіту розкривається через лексичне значення слів та узгоджується з вимогою юридичної визначеності як складовою принципу верховенства права.

Окрім того, у конституційному поданні його автори наголошували, що під час прийняття Закону про освіту нардепи порушили процедуру його розгляду та ухвалення, що суперечить Конституції.

Позиція КСУ — неконституційним може бути визнаний лише той нормативний акт ВРУ, під час прийняття чи схвалення якого (або набрання ним чинності) порушено процедурні вимоги, що встановлюються безпосередньо Конституцією України, а не іншими нормативними актами, зокрема Регламентом Верховної Ради України.

КСУ дослідив матеріали справи та дійшов висновку про відсутність порушень конституційної процедури розгляду, ухвалення Закону про освіту та набрання ним чинності.

Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Оплата лікарняних в період воєнного стану», який відбудеться 6 червня. Спікер — керівник експертної групи «Експертус Кадри» Ольга Догадіна. У програмі — скільки може бути е-лікарняних поспіль, як з’ясувати: е-лікарняний первинний чи продовження попереднього, як оформити лікарняний з-за кордону. Також дізнаєтеся як оплачувати лікарняний суміснику, чи оплачувати лікарняний виконавцю робіт за ЦПД та як оплатити е-лікарняний, якщо працівник звільняється.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Оплата лікарняних в період воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження зарплати для ВПО під час воєнного стану

Згідно із чинним законодавством, внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та тим, хто виїхав за кордон під час воєнного стану, може надаватись відпустка без збереження заробітної плати на 90 днів для ВПО. Які особливості оформлення має відпустка без збереження заробітної плати для внутрішньо переміщених осіб? На який термін надається відпустка для ВПО під час воєнного стану? Відповіді на ці та інші питання читайте у статті.
17448

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
8289

Відпустка директора: від повідомлення до наказу

Директор, як і будь-який працівник, має право на відпустку. Які особливості в оформленні має щорічна відпустка директора? Чи передбачена законодавством компенсація відпустки директору? Які умови замісництва керівника та скільки наказів скласти? Відповіді на ці та інші питання — у статті.
102541

Унесення запису про зміну прізвища у трудову книжку

До трудової книжки необхідно внести зміни у зв’язку зі зміною прізвища працівника. Найчастіша причина цього — реєстрація або розірвання шлюбу. Розглянемо основні етапи при внесенні запису про зміну прізвища у трудову книжку.
59505

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді