Відрядження працівника під час воєнного стану

Відрядження під час воєнного стану набуло нових особливостей: правила оформлення відрядження працівнику-дистанційнику, працівнику, який перебуває у простої або за кордоном. Як направляти працівників у відрядження під час воєнного стану — читайте у статті

Відрядження у воєнний час

Порядок оформлення відрядження під час воєнного стану не змінився. Керівник так само повідомляє кадровику про необхідність направити працівника у відрядження. Кадровик своєю чергою уточнюєте:

  • мету відрядження;
  • пункт призначення — місто або міста призначення, інші населені пункти, найменування підприємства, установи або організації, куди відряджаєте працівника;
  • строк — дату вибуття у відрядження й дату прибуття з відрядження;
  • кого необхідно направити у відрядження.

Далі будьте більш уважними та користуйтеся наступним алгоритмом, щоб уникнути проблем з оформленням відрядження.

Уточніть місцеперебування працівників

По-перше, через військову агресію рф багато працівників виїхало на безпечну територію до західних регіонів України чи за кордон, відповідно працівники можуть працювати дистанційно, перебувати в простої або у відпустці.

Якщо працівник у простої, уточніть його місцеперебування та повідомте про припинення простою і необхідність поїхати у відрядження. Поясніть, що працівник має повернутися до місця постійної роботи, щоб роботодавець міг оплатити проїзд до місця відрядження.

Якщо працівник працює дистанційно, то пунктом вибуття у відрядження буде населений пункт, де фактично перебуває дистанційний працівник.

Отримайте згоду на відрядження під час воєнного стану

УВАГА! Деякі категорії працівників заборонено направляти у відрядження під час воєнного стану навіть за згодою. Зокрема, йде мова про вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років. Жінки, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей з інвалідністю, не можуть залучатись до надурочних робіт або направлятись у відрядження без їх згоди.

Ознайомте з кошторисом витрат та нагадайте про гарантії

Підприємство, що відряджає працівника, зобов’язане ознайомити його з кошторисом витрат або з довідкою-розрахунком на виданий/перерахований аванс, складеною у довільній формі. Також нагадайте про вимоги нормативно-правових актів звітувати про використання коштів, які видали на відрядження (п. 6 розд. І Інструкції № 59).

Коли працівник не працює дистанційно, але перебуває не за місцем постійної роботи, зокрема за кордоном, і не бажає або не може повернутися додому. Поінформуйте, що наказ про відрядження буде з місця постійної роботи до місця відрядження, а роботодавець зможе компенсувати не всі витрати працівника.

Оформте наказ на відрядження

Далі підготуйте наказ про відрядження й вкажіть у ньому:

  • мету;
  • завдання — за потреби;
  • пункт призначення — місто або міста призначення, інші населені пункти, найменування підприємства, установи або організації, куди відряджаєте працівника;
  • строк — дату вибуття у відрядження й дату прибуття з відрядження;
  • джерело фінансування витрат на відрядження;
  • за потреби інші ключові моменти — вид транспорту, інформацію про додаткові обмеження щодо сум та цілей використання коштів, наданих на відрядження, якщо їх установив керівник.

Ознайомте працівника з наказом про відрядження

Із розпорядчим документом з кадрових питань обов’язково ознайомте згаданих у ньому осіб, які на першому примірнику документа чи на спеціальному бланку проставляють свої підписи й зазначають дату ознайомлення (п. 11 гл. 10 розд. ІІ Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 18.06.2015 № 1000/5).

Якщо працівник не може поставити підпис на наказі, надішліть його будь-яким доступним способом та отримайте підтвердження, що працівник ознайомився з документом. Складіть протокол про ознайомлення.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді