Наказ на відрядження

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Минулого року Податковий кодекс зазнав змін, які стосуються направлення у відрядження. Дізнатися чи вплинули вони на роботу кадровика та скачати актуальний зразок наказу про відрядження ви зможете у матеріалі.

Оформлюйте відрядження працівника наказом (розпорядженням). Нагадаємо, що направляє у відрядження керівник підприємства (заступник, якщо керівник делегував йому таке право). Підставою для наказу може бути доповідна записка посадової особи підприємства.

ІРИНА ЖИТКОВА, шеф-редактор Експертус Кадри
Усього наразі існує понад 30 видів неоплачуваних відпусток. Було б зручно, якби всю інформацію можна було знайти у Законі України «Про відпустки» від 15.11.1996 №504/96-ВР. Насправді ж норми про деякі види відпусток «розкидані» по багатьох законах. Але я зібрала їх для вас в одній таблиці.

Оформлення наказу і зразок

У наказі про відрядження 2023 зазначте:

  • мету;
  • завдання (за потреби);
  • пункт призначення (місто або міста призначення, інші населені пункти, найменування підприємства, установи або організації, куди відряджаєте працівника);
  • строк (дата вибуття у відрядження та дата прибуття з відрядження);
  • джерело фінансування витрат на відрядження;
  • за потреби інші ключові моменти (вид транспорту, інформація про додаткові обмеження щодо сум та цілей використання коштів, наданих на відрядження, у разі їх встановлення керівником).

Також у наказі зазначте документ-підставу, що підтверджує зв’язок відрядження з основною діяльністю підприємства. Це може бути:

  • запрошення сторони, що приймає, і діяльність якої збігається з діяльністю підприємства, що направляє у відрядження;
  • укладений договір чи контракт;
  • інші документи, які встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини;
  • документи, що засвідчують участь відрядженої особи в переговорах, конференціях або симпозіумах, інших заходах, які проводяться за тематикою, що збігається з господарською діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає.

Зараз також вказуйте у підставах такий документ, наприклад, доповідну записку.

Якщо направляєте у відрядження за запрошенням, додайте його копію та за наявності — програму заходів.

Зразок наказу про відрядження

Наказ на відрядження

СКАЧАТИ

Отже, зміст наказу про відрядження працівника не змінився. Коли ознайомлюєте працівника з наказом, повідомте про необхідність подати бухгалтеру документ, що підтвердить факт перебування у відрядженні.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Кадровик-01»



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді