Обсервація після закордонного відрядження: хто і як оплачує

UA RU
Ситуація з життя. 5 працівників перебувають у в закордонному відрядженні. Через карантин мають перервати відрядження і повернутись в Україну у травні 2020 року за допомогою МЗС. Після повернення на працівників чекає двотижнева обов’язкова обсервація в одному із визначених державою обсерваторів. Консульство надало відомості, де буде відбуватися обсервація і скільки це коштує (триразове харчування, проживання тощо). Чи можна вважати період перебування в обсервації відрядженням? Якщо так, то чи виплачувати добові і чи компенсувати витрати на проживання в обсервації? Давайте розберемося ☞

Як оформити самоізоляцію працівника під час карантину

Визначення термінів та ознаки відрядження

Визначення терміну «відрядження» є в Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженій наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59 (далі ― Інструкція № 59).

✍ Службове відрядження

Поїздка працівника за розпорядженням керівника органу державної влади (поїздка державного службовця ― за розпорядженням керівника державної служби), підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримується (фінансується) за рахунок бюджетних коштів, на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв’язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства) (п. 1 Інструкції № 59)

На підставі цього визначення можемо виділити основні ознаки відрядження:

У разі встановлення карантину місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування створюють на території карантину спеціалізовані заклади охорони здоров’я з особливим протиепідемічним режимом — спеціалізовані лікарні, ізолятори, обсерватори, використовуючи для цього приміщення закладів охорони здоров’я, оздоровчих, навчальних закладів тощо (ч. 1 ст. 31 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III; далі ― Закон № 1645).

✍ Обсерватор

Спеціалізований заклад охорони здоров’я, призначений для госпіталізації осіб, які виявили бажання покинути територію карантину, з метою їх обстеження та здійснення медичного нагляду за ними (ч. 1 ст. 1 Закону № 1645)

Оплата тимчасової непрацездатності відрядженого працівника

На період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я працівникам видають листок непрацездатності, який оплачують в розмірах і порядку, встановлених законодавством для осіб, визнаних тимчасово непрацездатними внаслідок захворювання (ч. 6 ст.31 Закону № 1645).

У разі тимчасової непрацездатності відрядженого працівника йому на загальних підставах відшкодовують витрати на найм житлового приміщення (крім випадків, коли відряджений працівник перебуває на стаціонарному лікуванні) і виплачують добові протягом усього часу, поки він не може за станом здоров’я приступити до виконання покладеного на нього службового доручення або повернутися до місця свого постійного проживання, але на строк не більше двох місяців.

Тимчасова непрацездатність відрядженого працівника, а також неможливість за станом здоров’я повернутися до місця постійного проживання повинні бути засвідчені в установленому порядку.

Обсервація після закордонного відрядження: хто і як оплачує

За період тимчасової непрацездатності відрядженому працівникові на загальних підставах виплачують допомогу з тимчасової непрацездатності. Дні тимчасової непрацездатності не включають до строку відрядження (п. 9 розд. ІІ Інструкції № 59).

Дія Інструкції № 59 поширюється на підприємства, установи і організації, що фінансуються з держбюджету. Підприємства приватної форми власності мають розробити власний локальний нормативний акт, який регулює порядок направлення працівників у відрядження, наприклад, Положення про відрядження. За основу можна взяти Інструкцію № 59. В Положенні про відрядженні не варто встановлювати для відряджених працівників гарантії та компенсації, гірші, ніж в Інструкції № 59.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Що роботодавець компенсує

Отже, в цій ситуації працівник не має можливості повернутись додому, перебуватиме в спеціалізованому медзакладі та отримає на час обсервації листок непрацездатності, хоча і не виконуватиме ніякої роботи. Тому роботодавець:

  • компенсує проживання в обсервації;
  • виплачує працівнику добові, якими він має розрахуватись за харчування в обсерваторі;
  • не виплачує середній заробіток за час обсервації, оскільки в подальшому має оплатити листок непрацездатності.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді