Наказ про підвищення кваліфікації працівників

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Одна з основних складових успішного підприємства — безперервний процес професійного розвитку працівників. Саме кваліфікований персонал забезпечує сталий розвиток підприємства. Дізнайтеся про гарантії працівникам на час підвищення кваліфікації та скачайте зразок відповідного наказу.

 


Гарантії при підвищенні кваліфікації працівників  визначає стаття 122 КЗпП. Якщо працівники підвищуватимуть кваліфікацію з відривом від виробництва, роботодавець (ст. 122 КЗпП):

  • зберігає за ними місця роботи (посади);
  • провадить виплати, передбачені законодавством.

КУРСИ ДЛЯ КАДРОВИКІВ

Види виплат визначає постанова КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.1997 № 695:

 

 

Виплата

Примітка

  середня зарплата за час навчання

  у загальному випадку — тільки за  основним місцем роботи;

  для працівників освіти, направлених на курси та до інститутів удосконалення вчителів, — за кожним місцем роботи

  оплата проїзду

  до місця навчання і назад

  добові за кожен день дороги та навчання

  у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень

 Увага! Роботодавець виплачує працівникам добові, якщо підвищення кваліфікації проходить в іншому населеному пункті. Цей висновок випливає з визначення терміна «службове відрядження».

Документи-підстави для оформлення направлення працівників на підвищення кваліфікації

Документ

Примітка

  лист-запрошення

  від організаторів навчання

  заява працівника

  за необхідності

Перед тим, як складати проєкт наказу на підвищення кваліфікації:

  • ознайомтесь з листом-запрошенням на підвищення кваліфікації працівників та визначте — в межах вашого населеного пункту проходитиме навчання чи працівники мають їхати до іншого населеного пункту. Від цього залежить чи вказувати в наказі про виплату добових працівникам;
  • визначте, скільки часу необхідно працівникам, щоб доїхати до місця навчання, якщо вони підвищуватимуть кваліфікацію в іншому населеному пункті. Ця інформація потрібна, аби правильно визначити період, за який необхідно виплатити добові.

Тепер Ви маєте всю необхідну інформацію і можете готувати наказ про направлення працівників на підвищення кваліфікації. Саме таку назву повинен мати наказ, а не називатися «наказ про відрядження».

Чому так?

Гарантії та компенсації при відрядженнях і підвищенні кваліфікації визначають різні статті КЗпП та різні акти законодавства. До того ж, законодавство про працю встановлює обмеження для направлення у відрядження для деяких категорій працівників. Натомість бажання працівників підвищувати кваліфікацію та навчатись новому законодавство про працю лише стимулює і жодним чином не обмежує.

Наведемо зразок наказу про направлення працівників на семінар до іншого населеного пункту.

Наказ про підвищення кваліфікації: зразок

Наказ про підвищення кваліфікації працівників

 

СКАЧАТИ

Якщо складатимете наказ на підвищення кваліфікації в межах населеного пункту, то не вказуйте пункти про виплату добових та оплату проїзду.

Наказ про підвищення кваліфікації працівників СКАЧАТИ



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді