Зміна № 8 до Класифікатора професій: огляд змін

На Зміну 8 до КП очікували. Насамперед, кадровики органів місцевого самоврядування, медичних закладів та спеціальних хімічних виробництв. Очікування переважно справдилися.

Сервіс «Пошук по КП» з урахуванням Зміни 8

Зміну 8 до КП затвердило Мінекономрозвитку наказом від 15.02.2019 № 259. Зміна № 8 чинна з 15.02.2019.

Докладна аналітика Зміни № 8 — з описами завдань та обов’язків за новими професіями — у експерному роз’ясненні «Зміна № 8 до Класифікатора професій у шістьох таблицях».

Пропонуємо короткий огляд ключових змін.

Код КП для спеціаліста в місцевому самоврядуванні

Органи місцевого самоврядування нарешті отримали коди КП, яких бракувало.

Відтепер професійна назва роботи з кодом 2419.3 «Спеціаліст державної служби» легалізована для сфери ОМС. Розробники змінили базову назву на «Спеціаліст державної служби (місцевого самоврядування)».

ОМС і раніше використовували спеціалістів із кодом 2419.3, але на пташиних правах. Нині — усе законно.

Код КП для секретаря ради

З інших позитивних моментів — прописку в КП отримали секретарі місцевих рад.

За статусом і законом секретар ради — друга особа в органі місцевого самоврядування, але відповідника в КП не мала, попри норми і солідний вік Закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

Місцеві ради та ОТГ виходили із скрутного становища, хто як міг. Більшість використовувала для секретаря ради код 3431, пристосовуючи для цієї позиції базову назву з КП «Керуючий справами (секретар) виконавчого комітету». Хоч секретар ради і секретар виконавчого комітету — це різні посади в ОМС.

Нарешті маємо в КП базову професійну назву роботи «Секретар місцевої ради (сільської, селищної, міської і т. ін.)» з кодом 1143.5 — професія належить до категорії керівників, як і має бути згідно з повноваженнями секретаря ради, визначеними статтею 50 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

Код КП Начальника відділу в ОМС

Ще одна проблемна позиція у штатних розписах органів місцевого самоврядування знята з порядку денного. Назву в КП «Начальник відділу (місцеві органи державної влади)» змінили на «Начальник відділу (місцеві органи державної влади, місцевого самоврядування)». Код начальника відділу в ОМС — 1229.3.

Нові відповідники для викладача і вчителя

Є зміни, важливі не стільки для кадровиків, скільки для бухгалтерів закладів освіти.

Професійні назви робіт викладачів та вчителів узгодили із освітянськими законами.

Зокрема, «Викладач вищого навчального закладу» змінили на «Викладач закладу вищої освіти», «Вчитель загальноосвітнього навчального закладу» на «Вчитель закладу загальної середньої освіти». Ці зміни не позначаться на записах в трудових книжках педагогів, але в Таблиці 5 Додатка 4 Звіту з ЄСВ бухгалтери вказуватимуть вже нові професійні назви робіт педагогічних працівників — в тих чарунках, де фіксують відповідник за КП.

Код КП для Медичного директора

Теж — нарешті.

Кваліфікаційну характеристику медичного директора МОЗ затвердив ще восени 2018-го — наказом від 31.10.2018 № 1977 унесли зміни до Випуску 78 «Охорона здоров’я» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117.

За задумом МОЗ управлінські функції в закладі охорони здоров’я має виконувати директор (варіант — генеральний директор), а медичні функції і курування медичних, лікувальних, профілактичних процесів, раніше притаманні керівникові закладу, мають перейти до нової постаті в охороні здоров’я — медичного директора.

Практика розподілу навантаження головного лікаря між директором і медичним директором десятиліттями виправдовує себе в ЄС, та й по всьому світові.

Аналогічну практику МОЗ ініціює і в нашій країні.

Попри наявну кваліфікаційну характеристику медичного директора реальний старт ініціативи виявися фальшстартом, адже щоб ввести посаду медичного директора до штатного розпису (і показати її за потреби в Звіті з ЄСВ), має бути код медичного директора за Класифікатором професій.

Із 15.02.2019 має код КП меддиректора – 1210.1.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Нові професії для спеціальних хімічних виробництв

З-поміж нових назв, про які роками просили спеціальні хімічні виробництва, — розмелювач, флегматизаторник порохів, ізолювальник шнура, швачка спеціальних виробів обплітальник, апаратник віджимання та чимало інших.

Докладний опис Зміни № 8 до Класифікатора професій — у журналі «Кадровик-01».


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді