Комісія із соціального страхування на підприємстві

Комісія із соціального страхування створюється на підприємстві для ухвалення рішень про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Увага!

Якщо чисельність працівників перевищує 15 осіб в організації створюють комісію із соціального страхування. Якщо в організації працює 15 і менше осіб, обирають уповноваженого із соціального страхування.

До складу комісії із соціального страхування входять представники адміністрації та застрахованих осіб (виборних органів первинної профспілкової організації (профспілкового представника) або інших органів, які представляють інтереси застрахованих осіб).

Комісія із соціального страхування (далі — комісія) контролює правильність нарахування і своєчасну виплату матеріального забезпечення, приймає рішення про відмову в його призначенні, про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково), розглядає підставу і правильність видачі листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг.

Комісія виконує свої функції відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління ФСС з ТВП від 23.06.2008 № 25 (далі — Положення № 25).

Комісії створюють в організаціях, що використовують найману працю, незалежно від форм власності і господарювання.

У новоствореній організації комісію створюють у місячний строк після державної реєстрації організації в порядку, визначеному пунктами 1.3 та 1.4 Положення № 25.

Члени комісії виконують свої обов’язки на громадських засадах.

Увага!

В організаціях, де нарахування і виплату заробітної плати, а також виплату матеріального забезпечення із соцстрахування, надання соціальних послуг здійснюють у структурних підрозділах, комісії створюють у цих підрозділах.

В організаціях, де нарахування і виплату заробітної плати, а також виплату матеріального забезпечення по соціальному страхуванню та надання соціальних послуг здійснюють централізовано, створюється центральна комісія із соціального страхування організації.

Кількість членів комісії і строк її повноважень

Організацію роботи комісії забезпечують на паритетних засадах її члени, делеговані представницькими сторонами — роботодавцем та представником застрахованих осіб.

Представником застрахованих осіб є профспілкова організація, а за її відсутності — інший уповноважений орган, який представляє інтереси застрахованих осіб (наприклад, загальні збори трудового колективу).

Кожна з представницьких сторін самостійно делегує членів до комісії — у рівній кількості залежно від чисельності застрахованих осіб в організації (абзац третій п. 1.3 Положення № 25 ).

Строк повноважень членів комісії та їх кількість від кожної сторони встановлюють спільним рішенням представницьких сторін. Членам комісії надають повноваження, як правило, на один-три роки. Обмежень щодо мінімальної чи максимальної кількості членів комісії законодавством не встановлено.

Представницький орган делегує членів до комісії із соціального страхування

Якщо в організації діє кілька профспілкових організацій, делегування членів комісії від застрахованих осіб провадиться об’єднаним представницьким органом, який створено цими профспілковими організаціями за ініціативою будь-якої профспілки.

Профспілка, що відмовилася від участі в представницькому органі, не представляє інтереси застрахованих осіб при вирішенні питань матеріального забезпечення та надання соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Рішення про делегування членів до комісії із соціального страхування організації оформлюють постановою виборного органу профспілкової організації (об’єднаного представницького органу профспілкових організацій) або відповідним рішенням іншого уповноваженого органу, який представляє інтереси застрахованих осіб, наприклад, протоколом загальних зборів трудового колективу.

Роботодавець делегує членів до комісії із соціального страхування

Рішення про делегування представників від роботодавця до комісії із соціального страхування оформлюють наказом (розпорядженням) керівника організації.

Роботодавець створює умови для діяльності комісії

Роботодавець має сприяти роботі комісії, а саме — створюючи для цього необхідні умови шляхом надання приміщення з відповідним обладнанням для проведення засідань комісії (відповідно до п. 1.7 Положення № 25).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді