Чи зараховується підприємницька діяльність до страхового стажу для оплати лікарняних

Як розрахувати страховий стаж, якщо особа певний період займалася підприємницькою діяльність? Чи зараховується період такої діяльності до страхового стажу? Та якими документами підтверджується? Відповіді на ці запитання — далі…

Підприємницька діяльність у період до 28.02.2001

До набрання чинності Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-ІІІ (далі — Закон № 2240) (діє з 28.02.2001) порядок та умови обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності визначалися Правилами обчислення загального трудового стажу, затвердженими постановою Кабміну України від 19.10.1998 № 1658 (далі — Правила № 1658).

Особам, застрахованим у Фонді соціального страхування на умовах добровільного страхування, до загального трудового стажу зараховують період сплати ними збору на обов’язкове соціальне страхування (страхових внесків), на підставі довідки про сплату збору на обов’язкове соціальне страхування (страхових внесків) (п. 7 Правил № 1658). Це стосується фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які перебували на звичайній системі оподаткування.

Суб’єктам підприємницької діяльності — фізичним особам, які обрали спрощену систему оподаткування, зараховують до загального трудового стажу весь період сплати єдиного податку, фіксованого сільськогосподарського податку, здійснення підприємницької та виробничої діяльності на підставі придбання спеціального торгового патенту (п. 7-1 Правил № 1658).

Підприємницька діяльність із 28.02.2001 по 31.12.2010

Після введення в дію Закону № 2240 і до запровадження Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI, тобто за період 28.02.2001-31.12.2010, до страхового стажу зараховують період (суму періодів), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і сплачувала або за неї сплачували страхові внески до ФСС з ТВП в порядку, встановленому законодавством.

Крім періодів сплати фізичними особами — підприємцями страхових внесків до ФСС на добровільних засадах, до страхового стажу цих осіб також ураховують періоди заняття підприємницькою діяльністю зі сплатою єдиного податку, фіксованого сільськогосподарського податку та в разі придбання спеціального торгового патенту, частину коштів від сплати яких розподіляло Держказначейство України до ФСС (до їх скасування або виключення з їх складу збору на обов’язкове соціальне страхування).

Підприємницька діяльність після 01.01.2011

Відповідно до статті 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105), для зарахування періодів підприємницької діяльності до страхового стажу особою мають бути щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (визначають розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховують дохід).

За Податковим кодексом кошти від сплати єдиного податку вже не перераховують до ФСС.

Особи, які забезпечують себе роботою самостійно (зокрема, займаються підприємницькою діяльністю), мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги відповідно до Закону № 1105 за умови сплати страхових внесків до ФСС на добровільних засадах.

Страховий стаж, який набуватиме особа з 01.01.2011, обчислюють за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а до впровадження такої системи — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Страховий стаж обчислюють у місяцях. Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховують до страхового стажу в пропорційно меншому розмірі.

Документи для обчислення страхового стажу

Визначити страховий стаж за періоди підприємницької діяльності можна за допомогою таких документів, як:

  • довідка ФСС про сплату страхових внесків;
  • довідка податкових органів про сплату податку (єдиного, фіксованого сільськогосподарського) або придбання спеціального тор

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді