Випробування молодим спеціалістам при прийнятті на роботу

Трудовим законодавством передбачено, що випробування при прийнятті на роботу не встановлюється неповнолітнім особам, молодим робітникам після закінчення професійних навчально-виховних закладів, молодим спеціалістам ВНЗ. Розберімося. До якого віку особу вважається молодим спеціалістом? Чи є порушенням законодавства, якщо працівника прийматимуть на роботу не за фахом обраної професії?

Частиною 1 статті 197 КЗпП установлено, що вік працездатної молоді — від 15 до 28 років. Це молоді особи, які закінчили або припинили навчання загальноосвітніх, професійних навчально-виховних закладах та ВНЗ, а також звільнені зі строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу або альтернативної (невійськової) служби.

Але не кожен випускник ВНЗ чи професійного навчально-виховного закладу може бути молодим спеціалістом чи молодим робітником.

Молодими спеціалістами вважаються випускники навчальних закладів державної форми власності, потребу в яких зарані виявили підприємства. Такі спеціалісти по закінченню навчання отримують роботу за фахом не менше ніж на три роки у порядку, передбаченому Кабміном.

Випробування молодим робітникам — не установлюється

Визначення поняття «молодий робітник» у законодавстві відсутнє. Разом з тим у пункті 8 Порядку працевлаштування випускників професійно-технічних навчальних закладів, підготовка яких проводилася за державним замовленням, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 № 784, зазначено, що випускники, які зараховувалися на навчання до професійно-технічного навчального закладу відповідно до багатосторонніх договорів, направляються на роботу до замовників і зобов’язані відпрацювати строк, передбачений багатостороннім договором, але не менше ніж два роки.

Оскільки зазначені випускники ПТНЗ працевлаштовуються на підставі направлення на роботу і зобов’язані відпрацювати два роки, вони мають статус молодого робітника і при прийнятті на роботу випробування до них не застосовується.

Таким чином, заборона встановлювати випробування при прийнятті на роботу стосується лише тих випускників вищих або професійних навчально-виховних закладів віком до 28 років, які приймаються на роботу на підставі направлення на роботу, виданого відповідним навчальним закладом. Це, зазвичай, випускники навчальних закладів державної форми власності, підготовка яких здійснювалася за державним замовленням.

Випробування молодим спеціалістам — установлюється

У разі прийняття на роботу особи, яка не має відповідної освіти або стажу роботи, встановлених кваліфікаційними вимогами, але має достатній практичний досвід, можна, як виняток, призначити її на відповідну посаду за рекомендацією атестаційної комісії, якщо інше не передбачено актами, що мають вищу юридичну силу (п. 11 розд. 1 «Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців» Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336).

У випадку, якщо працівник набув знання та навички за робітничою професією і не має відповідного документа про освіту, можна рекомендувати підтвердити результати неформального професійного навчання за робітничою професією. Така можливість є однією із державних гарантій у сфері зайнятості, передбаченою Законом України «Про зайнятість населення». Порядок підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями затверджено постановою КМУ від 15.05.2013 № 340. 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді