Лікарняний під час відпустки

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.

Перенесення щорічної відпустки у зв’язку з лікарняним передбачає КЗпП (п. 1 ч. 2 ст. 80) та Закон України «Про відпустки» (п. 1 ч. 2 ст. 11). Відтак, перенесення відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю можливе лише у разі, коли така непрацездатність засвідчена в установленому порядку.

Продовжити (перенести) відпустку можна з наступного дня після дати закінчення тимчасової непрацездатності в е-лікарняному, якщо на вебпорталі ПФУ відсутня інформація про продовження тимчасової непрацездатності.

Переносить відпустку під час лікарняного кадровик. Дізнавшись про лікарняний під час відпустки, дії кадровика перш за все полягають у визначенні права працівника на продовження чи перенесення відпочинку та обрахунку кількості днів відпустки, що збіглися з тимчасовою непрацездатністю. Адже є випадки, коли лікарняний не продовжує і не переносить окремі види відпусток. Прикладом є навчальна відпустка і лікарняний та чорнобильська відпустка і лікарняний.

Далі працівник пише заяву про перенесення відпустки через лікарняний, а роботодавець своєю чергою видає відповідний наказ. Таким чином, відпустка через хворобу може бути перенесена або продовжена. 

Лікарняний під час відпустки: дії кадровика

Коли працівник одужає та принесе заяву, видайте наказ про перенесення або продовження відпустки у зв’язку з лікарняним.

На підставі наказу внесіть зміни до розділу «Відпустки» особової картки працівника (типова форма П-2). Якщо відпустку продовжили, зробіть три кроки:

  1. закресліть однією рискою дату закінчення відпустки,
  2. зазначте нову дату,
  3. вкажіть реквізити наказу.

Порада. Аби уникнути ситуацій самовільного продовження відпусток після лікарняного, доцільно прописати обов’язки працівника щодо повідомлення кадрової служби про тимчасову непрацездатність під час відпустки у правилах внутрішнього трудового розпорядку організації.

Увага!

Не всі види відпусток можна перенести або продовжити через лікарняний.

Перенесення відпустки у зв'язку з лікарняним

Є підставою для перенесення і продовження відпустки

Не є підставою для перенесення і продовження відпустки

відпустки, які передбачено Законом України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР

відпустки, передбачені іншими нормативно-правовими актами

лікарняний під час щорічних додаткових відпусток, передбачених законодавством (зокрема, додаткова оплачувана відпустка за стаж державної служби, передбачена Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII)

лікарняний під час чорнобильської відпустки — додаткові відпустки, що не належать до щорічних, зокрема, відпустки, передбачені пунктом 22 статті 20 та пунктом 1 статті 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII

Лікарняний під час відпустки: робочі рішення

Працівник захворів до початку відпустки, а наказ не видали.

Якщо відпустка за графіком, або працівник подав заяву про відпустку, зв’яжіться з ним.

Якщо працівник упевнений, що одужає до початку відпустки й не збирається її переносити, видайте наказ про надання відпустки. Якщо встигаєте за два тижні письмово повідомити працівника і відпустка за графіком — надішліть поштою повідомлення. Так, ви можете не встигнути за два тижні письмово повідомити працівника про відпустку. Але це порушення не з вини роботодавця, й працівник не вимагатиме через це перенести відпустку.

Якщо співробітник не впевнений, що одужає до відпустки, не видавайте наказ. Надайте відпустку після одужання або домовтеся про відпустку в інший період. На підставі заяви видайте наказ про відпустку або про внесення змін до графіка відпусток.

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Що змінилося та як застосовувати нові норми: як переносити вихідні, яким працівникам можна виплатити компенсацію за невикористану відпустку без звільнення, які відпустки не входять до стажу для щорічних відпусток, хто матиме право на нову відпустку до 60 к. дн., кому роботодавець зможе відмовити у відпустці, чи можна замінити оплачувані відпустки неоплачуваними та багато іншого.

У ситуації, коли працівник захворів до відпустки, наказ вже видали, але не виплатити відпускні, не скасовуйте наказ. Якщо працівник до виплати відпускних передасть заяву про перенесення відпустки на інший період — видайте відповідний наказ.

Якщо ж працівник захворів перед відпусткою, а роботодавець видав наказ й виплатив відпускні, дочекайтесь одужання. У цьому разі, якщо лікарняний під час відпустки оформлений належним чином — видайте наказ про продовження чи перенесення відпустки на підставі заяви працівника.

Увага!

Лікарняний по догляду за дитиною під час відпустки оплаті не підлягає, а відпустку не продовжують і не переносять.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді