Посада комірника: зміна 11 до Класифікатора професій

Автор
порталу «Кадровик-01»
Зміна № 11 до Класифікатора професій скасувала професійну назву Комірник. Відтепер ця посада звучить дещо по-іншому та має новий код професії.
image69

ЧИННИЙ КЛАСИФІКАТОР ПРОФЕСІЙ
 

Комірник у Класифікаторі професій по-новому

Посада комірник скасована. Зміна 11 до Класифікатора професій 2022 визначає нову назву для цієї посади. Відтепер це «Службовець на складі (комірник)».
 
Відповідно до Основних положень Класифікатора професій у дужках визначена однотипна або споріднена професійна назва роботи. Її можна застосувати самостійно з тим самим кодом Класифікатора. Тобто посада комірник може звучати як:
    • службовець на складі;
    • комірник.

Посада комірник код

Оскільки професійну назву Комірник скасовано зміною 11 до Класифікатора професій, відповідно код цієї посади 9411 теж скасовано.
Посада «Службовець на складі (комірник)», яка прийшла на заміну посаді комірник має код професії за Класифікатором 4131.

Посадові обов’язки комірника

Перша редакція КП у 1995 році (ДК 003-95) мала завдання адаптувати наявну на той час номенклатуру професійних назв робіт, яка майже повністю відповідала радянському ЄТКД та ЗКППТР, до європейських аналогів. Можна зазначити, що ДК 003-95 був Класифікатором професій перехідного періоду.
Зміна до Класифікатора професій урахувала європейський підхід до професій комірників, де їх ключовими функціями виступають:
 
    • організація та контроль отримання та відправлення товару та ведення відповідної документації;
    • ведення складських облікових записів, перевірка запасів товарів, оцінка потреб та прийняття заявок на нові партії для складування;
    • отримання, зберігання та видача інструментів, запасних частин або іншого устаткування, комплектування та ведення відповідного обліку;
    • зважування отриманих, виданих, вироблених або відправлених товарів та ведення відповідних записів;
    • проведення інвентаризації.


СУМІЩЕННЯ ПРОФЕСІЙ ТА ПОСАД
Крім того, штат «європейського» складу завжди передбачає наявність вантажників або підсобних робочих, щоб розвантажувати/навантажувати, переміщати товари на складі.
 
Ураховуючи інший класифікаційний статус професії «Службовець на складі (комірник)» можна зробити висновок, що кваліфікаційна характеристика професії потребує змін до розділів:
 
    • «завдання та обов’язки»  — виключити трудові функції, пов’язані із застосуванням фізичних навантажень;
    • «повинен знати» — додати вимогу щодо знань основ організації та технології ведення складського господарства, володіння сучасними обліковими програмами та інформаційно-комунікаційними засобами;
    • професія потребує запровадити категоріювання;
    • досвід роботи комірників, рівні складності та відповідальності окремих трудових функцій, вартість складських матеріалів що зберігають, — різні. Допоки не внесли відповідних змін до кваліфікаційної характеристики, підприємства можуть використовувати похідне слово «старший».
Розділ «кваліфікаційні вимоги» змін не потребує, оскільки не суперечить професіям розділу 4 КП.
 
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ КОМІРНИКА


зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді