Зміна № 11 до Класифікатора професій: основні нововведення

Новації в Класифікаторі професій досить обширні. У матеріалі розглянемо які нові професії та угруповання з'явилися відтепер та з чим пов'язані такі зміни.
Мінекономіки наказом від 29 грудня 2022 р. № 5573 затвердило Зміну № 11 до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327 (далі — Зміна № 11, КП).
Усього передбачено 94 зміни та доповнення.
 
 
Скасування та зміни професійних назв робіт/професій обумовлені, зокрема:
  • гармонізацією понять і термінів відповідно до міжнародної практики застосування;
  • зміною функціональних обов’язків, технологій виробництва та організації праці;
  • уникненням дублювання трудових функцій.
Загалом Зміна № 11 до КП містить 9095 професійних назв робіт/посад.

які є курси кадровика онлайн

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

Зміни до основних положень

До розділу 3 «Основні положення» після абзацу 26 внесли нове положення:
 

«В окремих випадках за потреби позначення видів робіт за певною професією (професійною назвою роботи) роботодавець може застосовувати похідні слова «виконувач окремих робіт». Конкретна деталізація робіт визначається роботодавцем у робочій інструкції або трудовому договорі.

Використання похідних слів «виконувач окремих робіт» застосовується роботодавцем за потреби: прийому на роботу робітників для виконання окремих робіт в межах певної професії, які не мають професійної (повної або часткової) кваліфікації; визнання результатів навчання за короткотерміновими курсами, семінарами, курсами підвищення кваліфікації відповідно до номенклатури професій (професійних назв робіт) та потреб ринку праці».

Наказ від 29.12.2022 № 5573 Про затвердження Зміни № 11 до національного класифікатора ДК 003:2010
Доповнення враховує відповідні нормативно-правові акти щодо визначення понять. Зокрема це стосується професійної кваліфікації (повна професійна кваліфікація) та часткова професійна кваліфікація.
Професійна кваліфікація — це визнана або присвоєна/підтверджена суб’єктом, уповноваженим на це законодавством, та засвідчена відповідним документом стандартизована сукупність здобутих особою компетентностей та/або результатів навчання, що дає змогу здійснювати всі трудові функції, визначені відповідним професійним стандартом.
Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

 
Часткова професійна кваліфікація — це визнана або присвоєна/підтверджена суб’єктом, уповноваженим на це законодавством, та засвідчена відповідним документом стандартизована сукупність здобутих особою компетентностей та/або результатів навчання, що дає змогу здійснювати частину трудових функцій, визначених відповідним професійним стандартом.
Фаховим працівникам підприємств слід розуміти, що сучасне поняття «кваліфікація» — це збірне поняття. Воно базується зокрема на професійних і часткових професійних кваліфікаціях, освітніх кваліфікаціях, професійних стандартах з урахуванням рівнів Національної рамки кваліфікацій тощо.

Зміни в назвах класифікаційних угруповань

Зміна № 11 до Класифікатора професій: основні нововведення

РОЗГОРНУТИ ТАБЛИЦЮ

Нове угруповання

Зміна № 11 вводить до КП нове угруповання — «Військовослужбовці (рядовий, сержантський і старшинський склад)», код КП 5164. Таке доповнення до КП потребує окремого роз’яснення з боку Мінекономіки та окремого погодження з боку Міноборони. За рекомендаціями Міжнародної організації праці (МОП) професії/посади військовослужбовців передбачають створення окремого класифікатора професій «Збройні сили».
 
Не всі скасовані у КП професійні назви робіт остаточно зникають із КП. За правилами побудови КП, для того щоб змінити код КП, треба скасувати професійну назву роботи та ввести з новим кодом. Якщо на заміну одній застарілій професії приходять декілька нових, застарілу професію так само скасовують.
 


зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді