Прийняття на роботу особи з інвалідністю, яка потребує стороннього догляду

327
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

Чи можна прийняти на роботу особу з І групою інвалідності (підгрупа Б), якщо вона потребує стороннього догляду?

Відповідь

Критеріями встановити I групу інвалідності є ступінь втрати здо­ров’я, що спричиняє обмеження однієї чи декількох категорій життєдіяльності особи у значному III ступені:

  • нездатність до самообслуговування чи повна залежність від інших осіб;
  • нездатність до пересування чи повна залежність від інших осіб;
  • нездатність до орієнтації (дезорієнтація); нездатність до спілкування;
  • нездатність конт­ролювати свою поведінку;
  • значні обмеження здатності до навчання;
  • нездатність до окремих видів трудової діяльності.

arrow-g10206e1f0_640.png Критерії встановити підгрупу Б I групи інвалідності

Порушення професійної працездатності — найчастіша причина соціальної недостатності, яка може виникати:

  • первинно, коли інші категорії життєдіяльності не порушені;
  • вторинно на основі обмеження життєдіяльності.

Особи з інвалідністю можуть повністю або частково зберегти здатність працювати за конкретною професією чи відновити її засобами професійної реабілітації. Після цього вони можуть працювати у звичайних або спеціально створених умовах з повною чи неповною тривалістю робочого часу. Висновок про нездатність до трудової діяльності готують лише в разі згоди особи з інвалідністю, крім випадків, коли особа з інвалідністю недієздатна (п. 2.2 Інструкції про встановлення груп інвалідності, затвердженої наказом МОЗ від 05.09.2011 № 561).

Особа з інвалідністю потребує стороннього догляду: прийняття на роботу СКАЧАТИ

Розділ 5 «Трудова реабілітація» ІПР має включати докладний опис усіх чинників та елементів майбутньої трудової діяльності особи з інвалідністю (п. 2.7.5 Порядку складання форм індивідуальної програми реабілітації інваліда, дитини-інваліда, затвердженого наказом МОЗ від 08.10.2007 № 623).

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3197

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
13722

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
14650

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
30231

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
23969