Проходження навчання з питань охорони праці для осіб, які працюють за договором підряду та за сумісництвом

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України в листі від 18.08.2014 № 6293/0/8-03/6/14 розглянула питання проходження навчання з питань охорони праці для осіб, які працюють за договором підряду та за сумісництвом

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України в листі від 18.08.2014 № 6293/0/8-03/6/14 розглянула питання проходження навчання з питань охорони праці для осіб, які працюють за договором підряду та за сумісництвом.

Згідно із статтею 1 Закону України «Про охорону праці» (далі - Закон) під поняттям «працівник» розуміється особа, яка працює на підприємстві, в організації, установі та виконує обов'язки або функції згідно з трудовим договором (контрактом).

Положеннями Кодексу законів про працю України передбачається, що трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

У свою чергу, укладання та визначення істотних умов договорів підряду регулюється нормами Цивільного кодексу України. Так, відповідно до статті 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Враховуючи зазначене, виконання робіт за сумісництвом та виконання робіт за договором підряду регулюються різними законодавчими актами, які встановлюють окремі положення щодо організації процесів виконання робіт.

Вимоги щодо проходження навчання для осіб, які працюють за договором підряду, можуть визначатися відповідними умовами договору.

Щодо проходження навчання з питань охорони праці для осіб, які працюють за сумісництвом, в листі зазначено.

Вимоги щодо проходження навчання з питань охорони праці регулюються положеннями статті 18 Закону.

Відповідно до пункту 3.7 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 № 231/10511, особи, які суміщують професії, проходять навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці як з їхніх основних професій, так і з професій за сумісництвом.

У цілому згідно із законодавством організація процесу проведення навчання покладається на роботодавця. Для цього йому надано право на підприємствах на основі Типового положення, з урахуванням специфіки виробництва та вимог нормативно-правових актів з охорони праці, розробляти та затверджувати відповідні положення підприємств про навчання з питань охорони праці, а також формувати плани-графіки проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, з якими мають бути ознайомлені працівники.

Враховуючи зазначене, проходження навчання з питань охорони праці для осіб, які працюють за сумісництвом, визначається відповідним положенням, що діє на підприємстві.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
5915

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9229

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
5089

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
795

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
3068

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді