«Лікарняні» внутрішнім переселенцям оплачуватимуть за місцем тимчасового проживання

Питання матеріального забезпечення за соціальним страхуванням осіб, які були змушені залишити свої домівки в Криму чи в зоні АТО і шукати прихистку подалі від рідних осель, досі залишалося неврегульованим у правовому полі, втім, з 1 січня 2015 року певні відповіді у законодавстві з’явилися…

Питання матеріального забезпечення за соціальним страхуванням осіб, які були змушені залишити свої домівки в Криму чи в зоні АТО і шукати прихистку подалі від рідних осель, досі залишалося неврегульованим у правовому полі, втім, з 1 січня 2015 року певні відповіді у законодавстві з’явилися…

З 1 січня 2015 року правові, фінансові та організаційні засади загальнообов’язкового державного соціального страхування (а також гарантії працюючих щодо їх соціального захисту у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров’я) визначаються новим актом законодавства Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (у редакції Закону України від 28.12.2014 № 77-VIII; далі — Закон про соціальне страхування).

Закон про соціальне страхування передбачає, що особливості надання соціальних послуг та виплати матеріального забезпечення за соціальним страхуванням внутрішньо переміщеним особам (громадянам України, які переселилися з тимчасово окупованої території, території проведення антитерористичної операції або зони надзвичайної ситуації) визначаються Кабінетом Міністрів України (згідно з ч. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону про соціальне страхування).

Як бачимо, норма є досить узагальненою і відсилає до підзаконного акта…

Водночас певні відповіді з’явилися у Законі України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 № 1706-VII.

До відома

Статтю 7 вказаного Закону доповнено частиною десятою такого змісту:

Внутрішньо переміщені особи з тимчасово окупованої території мають право на отримання матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, безпосередньо у робочих органах Фонду соціального страхування України за фактичним місцем проживання, перебування.

Матеріальне забезпечення, страхові виплати призначаються за наявності необхідних документів, що підтверджують право на ці виплати, а в разі їх відсутності — за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, встановленому правлінням Фонду соціального страхування України.

У разі відсутності в зазначеному Реєстрі необхідних відомостей матеріальне забезпечення, страхові виплати надаються у мінімальному розмірі, встановленому правлінням Фонду соціального страхування України, з наступним перерахуванням сум матеріального забезпечення після надходження документів, що підтверджують право застрахованих осіб на їх надання

Слід зауважити, що у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування переселенець отримає відомості щодо власного страхового стажу лише за період з 01.01.2011. За відсутності трудової книжки чи інших документів, що підтверджують факти роботи (а отже, сплати страхових внесків), допомога по тимчасовій непрацездатності призначатиметься відповідно до стажу, який підтверджено відомостями з Реєстру. Однак, з часом, коли з’явиться можливість додати необхідні документи, суму допомоги буде перераховано.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
5923

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9230

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
5094

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
805

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
3070

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді