Порушення справи про банкрутство не звільняє від обов’язку виплати заборгованості по заробітній платі та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні

Такої позиції дотримується Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ в ухвалі «Про стягнення заборгованості по заробітній платі та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні» від 30.07.2014 № 6-18624св14

Працівник перебував у трудових відносинах з організацією з 25 листопада 1998 року. 31.08.2012 працівник звільнився з роботи за власним бажанням на підставі статті 38 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

При звільненні працівника організацією не було проведено повного розрахунку в частині виплати всіх належних сум працівникові, за час роботи працівнику не було виплачено заробітну плату у сумі 18149 грн. 13 коп.

Колишній працівник звернувся за захистом порушених прав до суду і просив стягнути з організації заборгованість по заробітній платі, а також середній заробіток за час затримки розрахунку з 31.08. 2012 по 01.12. 2013.

Організація проти позову заперечила, мотивуючи неможливість проведення розрахунків із працівником тим, що на час звернення колишнього працівника до суду з указаним позовом, ухвалою обласного господарського суду від 23.09.2009 проти організації порушено справу про банкрутство, у зв’язку з чим на банківські рахунки накладено арешт.

Рішенням районного суду, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду, позов було задоволено. З організації стягнуто заборгованість по заробітній платі в сумі 18 149 грн. 13 коп. та середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні в сумі 21 285 грн.75 коп.

Відповідно до статті 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від організації, проводиться в день звільнення. Згідно зі статтею 117 КЗпП в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 КЗпП, при відсутності спору про їх розмір, організація повинна виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Судами визначено, що перебування організації у стадії процедури банкрутства та арешт рахунків не є підставою для невиплати працівникам заробітної плати і не спростовують вину організації в не проведенні розрахунків.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ рішення судів залишив без змін, оскільки норми матеріального права судами застосовано правильно.

До відома:

Для звернення працівника до суду з заявою про вирішення трудового спору щодо стягнення середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку при звільненні та про відшкодування завданої при цьому моральної шкоди встановлено тримісячний строк, перебіг якого розпочинається з дня, коли звільнений працівник дізнався або повинен був дізнатися про те, що власник або уповноважений ним орган, з вини якого сталася затримка виплати всіх належних при звільненні сум, фактично з ним розрахувався.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6427

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9272

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
5832

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1251

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
3767

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді