Як розрахувати середню зарплату для виплати лікарняних педагогам при додатковому педнавантаженні, - роз’яснення ФСС з ТВП

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в листі від 10.04.2014 № 5.1-31-792 надав роз’яснення стосовно розрахунку середньої зарплати для виплати лікарняних педагогам. Раніше питання обчислення середньої зарплати для розрахунку лікарняних педпрацівників вже було висвітлено в листі Фонду від 26.12.2013 № 04-29-3722

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в листі від 10.04.2014 № 5.1-31-792 надав роз’яснення стосовно розрахунку середньої зарплати для виплати лікарняних педагогам. Раніше питання обчислення середньої зарплати для розрахунку лікарняних педпрацівників вже було висвітлено в листі Фонду від 26.12.2013 № 04-29-3722.

ФСС з ТВП нагадує, що умови оплати праці, посадові оклади, ставки заробітної плати та кількість годин на ставку педагогічним працівникам визначено Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників народної освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102 (далі - Інструкція № 102).

Відповідно до п. 68 Інструкції № 102 оплата праці працівників освіти здійснюється за тарифікацією, тобто заробітна плата, встановлена при тарифікації, виплачується цим працівникам щомісяця незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Дні тижня, в які за розкладом занять у вчителя не передбачено проведення уроків, вихідними для нього не вважаються, оскільки протягом цього часу педагогічний працівник може залучатися до інших видів організаційно-педагогічної діяльності (лист Мінсоцполітики від 30.06.2011 № 212/13/116-11). У ці дні педагогічному працівнику можуть надаватися так звані методичні дні, коли працівник займається самоосвітою та роботою в методичному кабінеті. Умови роботи в методичний день установлюються Правилами внутрішнього трудового розпорядку навчального закладу, наказами керівника.

Пунктом 20 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266 (далі - Порядок), передбачено, що сума страхових виплат застрахованій особі та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця розраховується шляхом множення суми денної (годинної) виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної (середньогодинної) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) залежно від страхового стажу, якщо його наявність передбачено законодавством, на кількість днів (годин), які підлягають оплаті за графіком роботи підприємства, установи, організації (структурного підрозділу підприємства, установи, організації або за індивідуальним графіком роботи).

Для педагогічного працівника робочими днями згідно з графіком роботи, що припадають на дні тимчасової непрацездатності, вважаються робочі дні згідно зі встановленим індивідуальним графіком роботи, в які має нараховуватись заробітна плата відповідно до табеля обліку робочого часу, пропущені через непрацездатність.

Якщо педагогічному працівникові встановлено неповний робочий день у місяцях розрахункового періоду або в періоді, за який виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності, для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця слід застосовувати середньогодинну заробітну плату відповідно до пункту 15 Порядку.

Що стосується обчислення середньої заробітної плати у разі виконання педагогічним працівником роботи за тимчасово відсутнього працівника, то у такому разі оплата праці за додаткові години педагогічного навантаження враховується при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, і розрахунок здійснюється згідно з пунктом 14 Порядку.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6639

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9292

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6238

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1282

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4264

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді