Чи варто поспішати до кінця 2014 року виходити на пенсію жінкам у 55 років

Профспілка працівників охорони здоров’я України на своєму офіційному сайті роз’яснила, чи варто йти на пенсію у 55 років

Профспілка працівників охорони здоров’я України на своєму офіційному сайті роз’яснила, чи варто йти на пенсію у 55 років.

Таке запитання викликане тим, що починаючи з 1 січня 2015 року втрачає чинності норма Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (далі — Закон), згідно з якою жінки, які досягли 55 років, можуть скористатися правом на призначення їм дострокової пенсії. Таке право мають лише ті жінки, які не працюють та мають страхового стажу не менш як 30 років. У цьому випадку розмір їхньої пенсії, обчислений відповідно до ст. 27 і з урахуванням ст. 28 Закону, зменшується на 0.5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію (п. 7 Прикінцевих положень Закону).

Якщо така жінка до досягнення віку, передбаченого ст. 26 Закону, працевлаштується, виплата дострокової пенсії на час її роботи припиняється. У цьому разі після досягнення віку, передбаченого ст. 26 Закону, відсоток, на який зменшено розмір пенсії, переглядається з урахуванням кількості повних місяців страхового стажу, набутого за період роботи після дострокового виходу на пенсію. Відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, також може бути переглянуто з урахуванням відповідної кількості повних місяців страхового стажу, якщо особа після досягнення віку, передбаченого ст. 26 Закону, продовжує працювати і відмовилася від одержання пенсії.

Профспілка звертає увагу, що зменшення розміру пенсії за віком застосовується протягом усього періоду одержання пенсії незалежно від її виду.

Виходити достроково на заслужений відпочинок, на думку спеціалістів профспілки, є сенс тим, у кого були невеликі зарплати, хто наразі не працює — все одно вони отримають мінімальну пенсію. Тим же, хто добре заробляє і в змозі працювати далі, доцільніше ще попрацювати.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8938

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9501

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
13315

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1435

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді