Нефіксований робочий час: тривалість, оплата, права працівника і роботодавця

Кількість таких договорів обмежена законодавством

Нефіксований робочий час: тривалість, оплата, права працівника і роботодавця

Кодекс законів про працю України (ст. 211) надає таке визначення: 

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом — це особливий вид трудового договору, умовами якого не встановлено конкретний час виконання роботи, обов’язок працівника виконувати яку виникає виключно у разі надання роботодавцем передбаченої цим трудовим договором роботи без гарантування того, що така робота буде надаватися постійно, але з дотриманням умов оплати праці, передбачених цією статтею.

Важливо, що роботодавець обмежений у кількості таких договорів: вони можуть становити не більш ніж 10% від загальної кількості трудових договорів, стороною яких є певний роботодавець.

Оформлюємо трудовий договір із нефіксованим робочим часом

Попри те, що робочий час — нефіксований, встановлені законом вимоги щодо його тривалості та часу відпочинку повинні дотримуватися.

При цьому необхідність та час залучення працівника до роботи роботодавець визначає на свій розсуд (при цьому слід дотримуватися термінів погодження з працівником, які встановлює трудовий договір). Відповідно, оплата відбувається лише за фактично відпрацьований час.

У податковій службі наголошують, що після року роботи на умовах трудового договору з нефіксованим робочим часом працівники мають право звернутися до роботодавця з вимогою укласти трудовий договір на умовах загальновстановленого графіка роботи.

За інформацією Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
115742

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
248843

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
1536

Призупинення трудового договору в умовах воєнного стану

На початку військової агресії рф в трудовому законодавстві України з’явилося нове поняття — призупинення трудових відносин. Як законно та ефективно здійснити призупинення трудового договору в умовах воєнного стану та повернути працівників на роботу? Як слід оформляти кадрові документи у такому разі та що необхідно знати про наслідки призупинення трудового договору? Покроковий алгоритм дій кадровика з підказками чекає на вас у статті.
85045

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді