МОН занепокоєне скороченням працівників галузі освіти

Міністерство освіти і науки України в листі від 18.03.2015 № 1/11-3844 висловила свої міркування щодо недопущення скорочення на 3% чисельності працівників галузі на підставі протоколу селекторної наради Прем'єр-міністра України від 13 січня 2015 року

Міністерство освіти і науки України в листі від 18.03.2015 № 1/11-3844 висловила свої міркування щодо недопущення скорочення на 3% чисельності працівників галузі на підставі протоколу селекторної наради Прем'єр-міністра України від 13 січня 2015 року.

Міністерство стурбоване численними зверненнями, які надходять від профспілкових організацій та трудових колективів галузі освіти, стосовно скорочення кількості працівників навчальних закладів, про що йшлося на селекторній нараді Прем'єр-міністра України 13 січня 2015 року.

Дійсно, чисельність працівників навчальних закладів визначається у відповідності до Типових штатних нормативів певних типів навчальних закладів, які затверджені наказами Міністерства, погоджені із Міністерством соціальної політики України, Міністерством фінансів України, суб'єктами Генеральної угоди та пройшли відповідну державну реєстрацію в Міністерстві юстиції України. До речі, чисельність працівників відповідно до цих Типових штатних нормативів є і так обмеженою і не може збільшуватись вже протягом кількох років (спочатку відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.10.2008 № 943 «Про економію бюджетних коштів, передбачених на утримання органів державної влади та інших державних органів», нині - згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2014 № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету»).

Чисельність учительського та викладацького складу затверджується у відповідності до навчальних планів, кількості годин та учнів, студентів.

Скорочення чисельності працівників галузі також є неприпустимим, оскільки призведе до погіршення навчального процесу та руйнування системи освіти в цілому.

Водночас МОН звертає увагу на те, що Кабінет Міністрів України на основі та на виконання Конституції і законів України, актів Президента України видає обов'язкові для виконання акти - постанови і розпорядження.

Акти Кабінету Міністрів України нормативного характеру видаються у формі постанов Кабінету Міністрів України.

Акти Кабінету Міністрів України з організаційно-розпорядчих та інших поточних питань видаються у формі розпоряджень Кабінету Міністрів України.

З огляду на викладене, МОН цілком погоджується із Профспілкою працівників освіти ї науки в тому, що Протокол селекторної наради не може розглядатися як обов'язковий для виконання нормативно-правовий акт, у відповідності із яким обласні та Київська міська державні адміністрації мають вжити заходів для 3-відсоткового скорочення чисельності працівників бюджетних установ.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6630

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9292

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6209

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1278

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
4219

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді