Мінсоцполітики про соціальні пільги і підвищення оплати праці медичних працівників

Міністерство соціальної політики України повідомляє про забезпечення соціальними гарантіями медичних працівників та підвищення посадових окладів (тарифних ставок) працівників наркологічного диспансеру у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці в листі від 13.03.2014 № 853/0/10-14/5

Міністерство соціальної політики України повідомляє про забезпечення соціальними гарантіями медичних працівників та підвищення посадових окладів (тарифних ставок) працівників наркологічного диспансеру у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці в листі від 13.03.2014 № 853/0/10-14/5.

Пунктом «ї» статті 77 Закону України «Основ законодавства України про охорону» здоровя від 19.11.1992 № 2801-XII (далі — Закон № 2801) передбачено, що медичні і фармацевтичні працівники, які мешкають і працюють в сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонери, які раніше працювали медичними та фармацевтичними працівниками і мешкають в цих населених пунктах, мають право на безкоштовне користування житлом з освітленням і опаленням.

У теж час, пунктом 14 постанов Кабінету Міністрів України «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» від 28.05.2008 № 530 встановлено, що пільги, компенсації і гарантії, на які згідно із законами мають право окремі категорії працівників бюджетних установ, надаються за умови, якщо розмір наданих пільг в грошовому еквіваленті разом із середньомісячним сукупним доходом пільговика за попередні шість місяців не перевищує 900 гривень.

Пільги щодо оплати житлово-комунальних послуг працівникам бюджетних установ надаються за умови, якщо розмір наданих пільг в грошовому еквіваленті разом з середньомісячним сукупним доходом працівника за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який надає право на податкову соціальну пільгу (п. 1 Порядку надання пільг, компенсацій і гарантій працівникам бюджетних установ, військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2003 № 426; далі — Порядок № 426).

Пунктом 10 Порядку № 426 передбачено, що установи, в яких працюють медичні працівники, проводять роботу з надання пільг, компенсацій і гарантій, зокрема:

  • розраховують розмір пільг, що надаються працівникам;
  • розподіляють за згодою працівників обчислені суми знижки з оплати послуг між підприємствами та організаціями, що надають послуги;
  • подають в установленому порядку органам праці і соціального захисту населення, підприємствам і організаціям, що надають послуги, відомості про працівників та розмір грошового еквіваленту пільг.

Тому для реалізації права на пільги, передбачені пунктом «У» статті 77 Закону № 2801, медичним працівникам необхідно звертатися до установи, де вони працюють.

Щодо підвищення посадових окладів (тарифних ставок) працівників наркологічного диспансеру у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці повідомляється, що умови і розміри оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення врегульовані спільним наказом Мінпраці і МОЗ України «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 № 308/519 (далі — Умови).

Посадові оклади (тарифні ставки) працівників установ і структурних підрозділів, перелік яких приведений у додатку 3, підвищуються на 25% і на 15% у зв’язку з шкідливими і важкими умовами праці (пп. 2.4.5 Умов).

Відповідно до пункту 1.5 цього додатка працівникам психіатричних(психоневрологічних), наркологічних установ, їх структурних підрозділів, що працюють на посадах лікарів незалежно від їх найменування, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від їх найменування (за винятком відділень, кабінетів, палат, не призначених для лікування психічно хворих та осіб, які страждають хронічним алкоголізмом і наркоманією), заступникам головного лікаря з економічних питань, завідуючих господарством, професіоналів, фахівців і технічних службовців, в т. ч. бібліотечним і соціальним працівникам, працівникам клубу, психологам, юрисконсультам, санітаркам усіх найменувань, сестрам-хазяйкам, реєстраторам медичним; робітникам, які працюють у відділеннях, — перукарям, гардеробникам, ліфтерам та ін.; робітникам, які зайняті обслуговуванням хворих, посадові оклади підвищуються на 25%.

 

Увага

Умовами не визначено, при якому рівні навантаження встановлюється зазначене підвищення посадових окладів. Для встановлення такого підвищення робочі місця цих працівників не вимагають проведення атестації за умовами праці.

Працівники, в т. ч. професіонали, фахівці, технічні службовці і робітники (зайняті обслуговуванням хворих), мають право на вказане підвищення посадових окладів (тарифних ставок), якщо вони працюють у відділеннях, палатах і кабінетах для лікування психічно хворих і осіб, що страждають хронічним алкоголізмом і наркоманією, тобто безпосередньо обслуговують хворих.

Працівникам, яким функціональними обов’язками (посадовими, робочими інструкціями, кваліфікаційними характеристиками) не передбачено обслуговування хворих, в т. ч. водіям автотранспортних засобів, прибиральникам службових приміщень, посадові оклади (ставки) у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці нині не підвищуються.

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником установи за узгодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків і роботи у шкідливих та важких умовах праці.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8368

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9481

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
12089

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1394

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді