І знов у бій, нам спокій тільки сниться: триває демобілізація, незабаром — новий призов

Весна 2016 року буде багата на події у сфері військової служби: демобілізація, призов на військову службу працівників, збільшення кількості військових-контрактників, серед яких можуть бути працівники кожного підприємства. Експерти напряму «Експертус Кадри» Цифрового видавництва Експертус заздалегідь підготували консультації, роз’яснення та зразки документів, які стануть у пригоді фахівцям кадрових служб о цій гарячій порі

Найближчим часом на підприємства повернуться працівники:

Підстава для демобілізації — Указ Президента України від 25.03.2016 №115/2016.

Демобілізації підлягають понад 45 тисяч військовослужбовців, тож у пригоді Вам стануть матеріали системи Експертус: Кадри

  • Демобілізований працівник має намір приступити до роботи: що має знати кадровик
  • Демобілізований працівник іде у відпустку: продовжуємо трудовий договір зі «строковиком»

Ким же планується замінити таку кількість військовослужбовців? За словами Міністра оборони України генерала армії України Степана Полторака Міноборони продовжує роботу з укладання контрактів. В результаті цієї роботи тільки за три місяці 2016 року підписано контракти з 18 тисячами військовослужбовців. За прогнозами оборонного відомства щомісяця контракт підписуватимуть 6-7 тисяч військовослужбовців.

Розібратися із усіма нюансами щодо визначення категорій працівників, які уклали контракт на військову службу і користуються гарантіями щодо збереження місця роботи, посади та середнього заробітку, допоможуть матеріали системи Експертус: Кадри від головного експерта Експертус Кадри Юлії ВИДИБОРЕЦЬ:

  • Пільги працівникам, які вступили на військову службу за контрактом під час особливого періоду
  • Працівник не повідомив про вид контракту на військову службу: чи звільняти

А також консультація журналу «Кадровик-01» (№ 04/2016) про гарантії тим, хто укладає контракт нового виду  — строком на 6 місяців:

  • Працівник уклав шестимісячний контракт на військову службу: увільняємо чи звільняємо

Нещодавно достроково відбулися випуски офіцерів військових вищих навчальних закладів, що знижує мобілізаційне навантаження, однак слід очікувати ще однієї хвилі мобілізації, яка, за словами Міністра оборони України не буде такою масштабною як попередня. Пригадати порядок забезпечення гарантій працівникам, призваним на військову службу, вам допоможе матеріал

  • Працівника призвано на військову службу у зв’язку з мобілізацією: увільняємо від роботи

Комплексний огляд і настанови щодо дій кадровика Ви знайдете у аналітичній статті шеф-редактора журналу «Кадровик-01» Ірини ІВАНЧЕНКО (журнал «Кадровик-01» № 02/2016)

І, насамкінець, варто пам’ятати, що з 5 травня 2016 року розпочинається черговий призов громадян України на строкову військову службу, оголошений Указом Президента України «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2016 році» від 29.03.2016 №122/2016.


 

Ваш «Кадровик-01» і Ваш «Експертус: Кадри» —
завжди поруч із Вами і на крок попереду подій.
Про те, що потрібно Вам сьогодні, ми написали іще вчора.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
73806

Демобілізація 2016: що варто знати кадровику

У вересні-жовтні 2016 року згідно з Указом Президента України від 26.09.2016 № 411/2016 (далі — Указ № 411) провадиться звільнення в запас військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, призваних під час третьої черги часткової мобілізації відповідно до Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 14.01.2015 № 15/2015, крім тих, які висловили бажання продовжувати військову службу.
5238

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді